Kohnstamm en middelgrote steden tekenen convenant

DEN HAAG, 16 OKT. Staatssecretaris Kohnstamm (binnenlandse zaken) en burgemeester Welschen van Eindhoven hebben vandaag een concept-convenant getekend over een gezamenlijke verbetering van werkgelegenheid, veiligheid, onderwijs en zorg in vijftien middelgrote steden.

Het convenant is een vervolg op de afspraken die Kohnstamm in juli van dit jaar over het zelfde onderwerp maakte met de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Onder de vijftien middelgrote steden die vandaag een akkoord met staatssecretaris Kohnstamm gesloten hebben bevinden zich, behalve Eindhoven, Nijmegen, Arnhem, Hengelo, Enschede, Groningen, 's-Hertogenbosch, Almelo, Maastricht, Deventer, Leeuwarden, Tilburg, Breda, Helmond en Zwolle.

Voor de uitvoering van het convenant heeft het kabinet 690 miljoen beschikbaar gesteld om de 40.000 zogeheten Melkert-banen in de publieke sector te financieren. Voor wijk- en buurtbeheer is 115 miljoen beschikbaar, voor bestrijding van jeugdcriminaliteit 6,6 miljoen. Daarnaast is er extra geld voor cellenbouw, onderwijs voor inburgering van migranten en voor bestrijding van drugsoverlast. Voor uitvoering van de plannen is een periode van tien jaar uitgetrokken. Afgesproken is ook dat rijk en steden samen de mogelijkheid van een zogeheten vitaliteitsfonds onderzoeken.