Italiaan Minali snelste sprinter in klassieker van Parijs naar Tours

TOURS, 16 OKT. De Italiaan Nicola Minali heeft gistermiddag de wereldbekerklassieker Parijs-Tours gewonnen. De wielrenner uit de Gewiss-ploeg was de sterkste sprinter van een kopgroepje dat enkele seconden voorsprong had op het peloton. De Moldaviër Andrei Tsjmil eindigde als tweede, Sven Teutenberg uit de ploeg van Jan Raas werd derde.

Johan Museeuw verzekerde zich van de eindzege in de wereldbeker-cyclus. De Belg is, met nog maar één wedstrijd op het programma, onbereikbaar voor de concurrentie. De Ronde van Lombardije sluit op 21 oktober de wereldbekercyclus af.

Museeuw had de klassieker graag op zijn naam geschreven. De specialist van het eendagswerk deed gisteren een halfslachtige en vergeefse poging zijn eindzege in de Coupe du Monde met een overwinning te onderstrepen. Minali was echter na 250 kilometer de beste sprinter. Hij maakt een groots najaar mee. In de Ronde van Spanje behaalde de 25-jarige Italiaan drie etappezeges. Parijs-Tours, geschapen voor sprinters, was een logisch vervolg.

Het was in eerste instantie de wedstrijd van Eddy Seigneur. Alleen bleef de beloning voor de aanvalsdrang voor de Fransman beperkt tot een fikse premie als winnaar van het berg- en tussensprintklassement. Seigneur verliet met zijn landgenoot Stephane Cueff na 76 kilometer het peloton. Het duo bouwde aan een voorsprong, die opliep tot ruim veertien minuten. Op dat moment zetten de ploegen met gereputeerde sprinters de achtervolging in. Gewiss, Telekom, Novell en TVM, voor wie Rob Harmeling zijn laatste wedstrijd als prof reed, begonnen aan een lange jacht. Vijftien kilometer voor Tours haalde het peloton Seigneur, op dat moment alleen aan de leiding, in. Pogingen van Maurizio Fondriest en Johan Museeuw om weg te komen, mislukten.

Museeuw hechtte er na afloop niet veel waarde aan. “Natuurlijk had ik graag een klassieker in het najaar gewonnen, maar het echte doel was het veiligstellen van de wereldbekerzege”, zei de Belg. Die opdracht was niet al te zwaar omdat naaste concurrent Laurent Jalabert al op vakantie is en de Zwitser Mauro Gianetti met 99 punten achterstand aan de de voorlaatste wedstrijd begon.

In de slotfase kwam een kleine groep op kop, met daarin snelle mannen als Baffi, Minali, Tsjmil, Teutenberg en Capiot. Tegen de kracht van Minali was niemand opgewassen. Tsjmil en Teutenberg, de Duitser die na dit seizoen moet vertrekken bij Jan Raas, kwamen meters tekort om de Italiaan af te stoppen. Voor Minali was het zijn veertiende overwinning van het seizoen.

Museeuw, dit seizoen winnaar van de Ronde van Vlaanderen en het Kampioenschap van Zürich, toonde zich tevreden over het verloop van de wedstrijd. Hij eindigde als veertiende. Volgende week start hij nog in de Ronde van Lombardije. Niet omdat hij die wil winnen, maar omdat het moet van de sponsor. “Ik start wel, maar mijn seizoen is voorbij”, zei Museeuw. Van Heeswijk was de beste Nederlander met een zestiende plaats. (ANP)