Henry Threadgill

Henry Threadgill & Very Very Circus: Carry the Day (Columbia CK 66995)

Morgenavond staat hij met zijn Very Very Circus in het BIMhuis: rietblazer Henry Threadgill, componist van het jaar '94 volgens de lezers van het Amerikaanse tijdschrift Down Beat. De band bevat naast de gebruikelijke hoorn, twee tuba's, twee gitaren en slagwerk deze keer ook een vocaliste, Sentienla Toy.

De laatste doet ook mee doet op Carry the Day, Threadgills eerste cd voor het label Columbia met als co-producent bassist Bill Laswell. Haar bijdragen aan Vifjanrondirkski en Hyla Crucifer zitten hecht verknoopt in Threagills vlechtwerk en leunen soms tegen 'Sprechgesang' aan. In beide stukken spelen nog enkele andere gasten mee, met Wu Man op pipa (Chinese luit) en Tony Cedras op accordeon als de meest opvallende. Het onderstreept dat Threadgill put uit steeds meer bronnen, een zeer 'multi-culturele' aanpak praktizeert. Men hoede zich echter voor de conclusie dat Carry the Day dus wel een soort 'smeltkroesmuziek' zal bevatten, want bijna niets is minder waar. Threadgill maakt van zijn ingrediënten geen vloeibaar geheel maar zet zijn luisteraars juist heel stugge materie voor: niet opgeloste ritmische conflicten, verschillende toonsoorten tegelijk en wat een creatieve geest na Charles Ives en Karlheinz Stockhausen verder nog aan dwarsigheden kan bedenken.

Carry the Day is een hevig, bij vlagen uiterst vervreemdend avontuur dat je onmogelijk in één dag beleven kunt. Niet zo geschikt dus voor disco-dansers maar voor ouderwetse (onder)zoekers heel intrigerend.

    • Frans van Leeuwen