HAL Trust stapt uit Radio Holland

De Rotterdamse investeringsgroep HAL Trust heeft het belang van 32,2 procent in SAIT-Radio Holland verkocht aan het Belgische Cobepa. Hierdoor wordt Cobepa met een belang van 64,34 procent grootaandeelhouder van de Belgisch-Nederlandse onderneming, die is gespecialiseerd in maritieme communicatie.

Cobepa heeft de aandelen iets beneden de beurskoers verworven. Aangezien het aandeel SAIT-Radio Holland op de effectenbeurs van Brussel vrijdag op een koers van 818 frank eindigde, duidt dat op een verkoopprijs van maximaal ongeveer 550 miljoen frank (30,2 miljoen gulden). Volgens Cobepa heeft HAL tot verkoop van haar belang besloten omdat SAIT-Radio Holland als partner in het Mobilis-consortium naast de concessie greep voor het tweede mobiele telefoonnet in België.

HAL verwierf het belang in 1992 bij de overname van Radio Holland door SAIT. Na de overname bleek een grondige reorganisatie noodzakelijk die de resultaten van SAIT-Radio Holland aanzienlijk drukte. Inmiddels klimt de groep enigszins uit het dal. In de eerste helft van 1995 werd een winst behaald van 79,6 miljoen frank (4,4 miljoen gulden) tegenover een verlies van 72,5 miljoen frank (4 miljoen gulden) in de eerste helft van 1994. In Nederland zijn bij SAIT-Radio Holland ongeveer 400 mensen werkzaam, verdeeld over drie dochterondernemingen.