Haan: 'Ik ben netjes, ik wil geen geld van PAOK'

TILBURG, 16 OKT. Zal er ooit eerder een trainer zijn geweest die eerst een tegenstander bekeek voordat hij kennis maakte met zijn eigen elftal? Het gebeurde, uiteraard, Arie Haan. Hij was zaterdag bij Everton en pas een dag later zag hij zittend op de tribune naast voorzitter Van den Herik zijn nieuwe club Feyenoord voor het eerst spelen, 2-2 tegen Willem II. Het ging, zo zei Haan, ongeveer zoals hij het had verwacht. Veel kon en wilde hij na negentig minuten nog niet zeggen over Feyenoord. “Ik ken de ploeg nog niet goed genoeg. Het is in ieder geval een elftal dat wil.”

De entree van Haan, die vrijdag wegliep bij PAOK Saloniki, ging gisteren met veel ophef gepaard. Het leek wel of de koningin het stadion van Willem II binnenkwam. Een sliert fotografen en cameramensen vergezelde Haan naar zijn plaats en overal gingen mensen staan. De trainer werkte zelf volop mee aan de show. Hij toverde zijn mooiste grijns tevoorschijn en begroette bekenden op de tribune. Haan is terug in de eredivisie en dat mag iedereen weten. “Je kan hier voetballen”, was zijn positieve constatering na de hernieuwde kennismaking. “In Griekenland schoppen ze je voortdurend tegen de grond.”

De manier waarop hij binnen een week van club en van competitie wisselde lijkt onfatsoenlijk. Haan ontkende dat. “Ik ben zelfs heel netjes geweest”, vond hij. “Ik wil geen geld, niets. Ik had me er bij PAOK ook kunnen laten uitschoppen en een berg geld kunnen vragen.” Feyenoord haalde hem niet echt weg uit Thessaloniki, beweerde Haan. “Want ik wilde al lang weg bij PAOK. Ik heb in augustus al opgezegd. Ik zag het daar niet meer voor honderd procent zitten. Heb je als werknemer soms het recht niet meer om weg te gaan?”

Maar waarom begon hij dit seizoen dan toch weer bij PAOK? Haan haalde de schouders op. “Dat kan ik niet zeggen. De zaak is in handen van juristen.” Hij is niet bang voor inmenging van de Europese voetbalunie UEFA. “Ik geloof niet dat de UEFA zich ermee zal bemoeien. Anders hadden ze het al lang gedaan. Het is een zaak tussen de club en mij.” PAOK en voorzitter Voulinos hebben bovendien niet zo'n goede naam bij de UEFA. De club is momenteel uitgesloten voor Europees voetbal wegens onregeldheden op de tribune tijdens een wedstrijd tegen Paris Saint Germain. En Ton Cornelissen, ex-speler van onder andere NAC, diende een claim tot schadevergoeding in, omdat twee jaar geleden zijn overgang naar PAOK om onduidelijke redenen niet doorging. Haan heeft nog premies van de afgelopen competitie tegoed.

De nieuwe Feyenoordtrainer bekent aan het begin van het seizoen een briefwisseling met Voulinos (“Ik heb die man sinds juni niet meer gezien”) te hebben gevoerd. Die zou het bewijs zijn waardoor hij nu zonder problemen kan vertrekken. Maar waarom was Haan dan bereid anderhalve ton als afkoopsom te betalen? En verborg hij achter zijn lach in Tilburg niet zijn onzekerheid? “Ik zeg er niets meer over. Dat lijkt me het verstandigst”, zei Haan tot slot. Maar op de vraag of hij een schoon geweten heeft, wilde hij toch nog wel reageren. “Ja, ik heb een schoon geweten!”

Vanmorgen maakte Arie Haan voor de training kennis met de spelers van Feyenoord en zijn assistent Geert Meijer. Het zal voor de nieuwe trainer moeilijk zijn om binnen een paar dagen zijn stempel op het elftal te drukken. Haan moet het, zoals hij het zelf aanduidde, hebben van “mijn gevoel en de informatie van anderen”. Het zal volgens hem nog even duren voordat hij precies kan beoordelen wat de capaciteiten van de spelers zijn en welk systeem het beste voor Feyenoord is. Tegen Willem II zag Haan wel dat de ploeg goed terugvocht na een achterstand. “Ze hebben het goed weggestopt.” Hij merkte daarentegen ook op dat er bij de Tilburgse doelpunten grove concentratiefouten werden gemaakt. “Als trainer word je dan wel kwaad, ja.”

Haan verwacht dat hij zelf al de opstelling zal maken voor de Europa-Cupwedstrijd van donderdag tegen Everton in Liverpool. De ex-international, gisteren: “Ik ga het straks allemaal eens in alle rust bekijken. Ik ben er nog niet al te diep mee bezig geweest. Ik heb de afgelopen dagen zo veel om mijn oren gehad.”

Haan moet flink overuren maken tijdens zijn beginperiode bij Feyenoord. Vrijdag was Haan nog in Griekenland, 's avonds reisde hij naar zijn huis in Stuttgart, om de volgende morgen weer om tien voor half zes op te staan voor het vliegtuig naar Engeland. Gisteren reed hij van het vliegveld meteen door naar Tilburg. Uitgerekend zijn eerste week is met de wedstrijden tegen Willem II, Everton en Ajax loodzwaar en cruciaal voor de rest van het seizoen. “Een week om je borst nat te maken”, noemde Haan het. “Maar het is voor een trainer die tijdens het seizoen moet beginnen altijd een ongelukkig moment.”

    • Hans Klippus