Golfer Ernie Els prolongeert wereldtitel matchplay

ROTTERDAM, 16 OKT. Ondanks grote problemen halverwege de finale heeft de Zuidafrikaanse golfer Ernie Els gisteren op de baan van Wentworth zijn wereldtitel matchplay geprolongeerd. Na een inzinking, die uitmondde in wilde slagen en slecht putten, won Els toch met 2 en 1 van de Australiër Steve Elkington.

De Nederlanders Rolf Muntz en Joost Steenkamer slaagden er dit weekeinde niet in bij de eerste tien van het eindklassement van de Challenge Tour te eindigen. Daardoor beschikken zij voorlopig nog niet over een startbewijs voor de PGA European Tour van volgend seizoen.

De 25-jarige Els is de eerste speler sinds de Amerikaan Hale Irwin die zijn eerste twee toernooien om het WK matchplay wint. Irwin speelde dat klaar in 1974 en 1975. De Spanjaard Seve Ballesteros was in 1985 de laatste die zich twee keer achtereen de beste toonde in deze specialiteit. Door zijn overwinning stijgt Els naar de tweede plaats op de wereldranglijst, achter de Australiër Greg Norman. Hij ging Nick Price uit Zimbabwe en Langer voorbij.

Als hoofdprijs verdiende Els een bedrag van ruim 400.000 gulden, Elkington kreeg circa 215.000 gulden. Els had zaterdag in de halve finale de Duitser Bernhard Langer verslagen met 1 en 0. In de finale, over 36 holes, speelde de Zuidafrikaan erg wisselvallig. Door wilde drives gingen in de ochtendsessie de zestiende en zeventiende hole verloren, onnodige missers met putten kostten hem 's middags de vierde en vijfde hole. Op de vierde had hij voor een afstand van ruim vier meter drie pogingen nodig. Maar zijn fraaie spel op de tussenliggende holes redde Els. Halverwege stond hij twee holes voor, na vier holes in de tweede ronde was de marge opgelopen tot vier holes. Na de 26e had de Zuidafrikaan nog maar één hole voordeel. In die situatie kwam geen verandering meer.

“Ik kon vandaag niet mijn beste spel laten zien”, zei Els. “Ik wilde wel maar het zat er gewoon niet in. Eigenlijk speelden we allebei niet best. Ik was de gelukkigste.” De Zuidafrikaan won eerder dit jaar al drie toernooien, de Byron Nelson Classic in mei en twee kleinere evenementen in Zuid-Afrika.

USPGA-winnaar Elkington, die op de ranglijst steeg van de twaalfde naar de tiende plaats, was het met zijn bedwinger eens. “Ik was vrijdag op mijn best tegen Montgomerie. Zaterdag tegen Rocca ging het al minder en vandaag was een dieptepunt. Ik kon de bal gewoon niet solide raken.”

Muntz en Steenkamer slaagden er dit weekeinde niet in een Tour-kaart voor volgend seizoen te verdienen. Muntz eindigde in het afsluitende toernooi van de Challenge-tour in de Portugese plaats Setubal als dertigste met een totaal van 289 slagen, veertien meer dan de Spanjaard Valera. Steenkamer, na de eerste ronde nog lijstaanvoerder met 68 slagen, finishte door een slechte slotronde van 79 als 32e met een totaal van 291. In het eindklassement van de Challenge Tour eindigden Muntz en Steenkamer zich respectievelijk als achttiende en negentiende. Ze hadden bij de beste tien moeten eindigen om volgend jaar in de grote toernooien uit te kunnen komen.

Muntz had zijn tourcard ook kunnen halen door dit jaar bij de beste 120 spelers van het Europese circuit te komen. Hij bleef echter op de 121e plek steken. Muntz: “Jammer, maar niks aan te doen. Ik ga me nu concentreren op het kwalificatietoernooi van eind november in Spanje. Ook daarin zijn nog veertig kaarten te verdienen. Vorig jaar eindigde ik in die wedstrijd als vijftiende. Daarom blijf ik optimistisch.” Ook Steenkamer bleef vol goede moed. “Mijn techniek is in orde. Het gaat er nu voornamelijk om mijn zelfvertrouwen op te vijzelen.”

In het toernooi voor vrouwen om de open Franse titel in Saint Endreol was Liz Weima met haar 47e plaats de beste Nederlandse. Ze kwam in drie ronden tot 230 slagen. Marjan de Boer finishte als 59e (234), Mette Hageman haalde de cut niet. De Française Marie Laure de Lorenzi won met tien slagen voorsprong op de concurrentie. (Reuter, ANP)