Gemina wijzigt top en stelt Ferruzzi-fusie uit

ROME, 16 OKT. De Italiaanse holding Gemina, wegens onverwacht grote verliezen verdacht van financiële fraude, heeft zijn topmanagement gewijzigd. Besloten is de omstreden fusie met de Ferruzzi-groep, die tot het tweede particuliere bedrijf van het land zou leiden, enige tijd uit te stellen.

Negen dagen geleden heeft justitie invallen gedaan op de kantoren van Gemina, een aantal dochterondernemingen en twee internationale accountantsbureaus. Haar argwaan was gewekt door het verlies van 800 miljoen gulden in anderhalf jaar door Gemina-dochter Rizzoli, een van de belangrijkste uitgeverijen. Vorige week is het aandeel Gemina met zeven procent gedaald op de Milanese beurs. Van verschillende kanten wordt justitie gevraagd een bewindvoerder aan te stellen bij Gemina, een holding waarin de belangrijkste Italiaanse bedrijven vertegenwoordigd zijn, waaronder autofabrikant Fiat en handelsbank Mediobanca. In een poging de beurs gerust te stellen heeft de raad van bestuur van Gemina afgelopen weekeinde besloten dat president Giampiero Pesenti en vice-president Francesco Paolo Mattioli op hun post blijven, maar hun operationele bevoegdheden verliezen. Tegen dit tweetal loopt een juridisch onderzoek. De dagelijkse leiding komt in handen van een nieuw ingesteld executief trio: managing director Francesco Varcasia (een gerenommeerd financieel expert), vice-president Manfredo Manfredi (vice-president van pastafabrikant Barilla), en Eugenio Coppola di Canzano (oud-president van de verzekeringsmaatschappij Generali). De laatste zat al in de raad van bestuur van Gemina. Twee andere leden van de raad van bestuur zijn afgetreden, officieel wegens te drukke werkzaamheden.

De operatie SuperGemina, een ingewikkelde en omstreden fusie tussen Gemina, Fiat-dochter Snia en de Ferruzzi-groep, is met enkele maanden uitgesteld. Nu wordt gesproken over augustus volgend jaar. SuperGemina was een ambitieus project van Enrico Cuccia, honorair president van Mediobanca. Volgens critici zou dit leiden tot een onaanvaardbare machtsconcentratie wegens de belangrijke rol in Gemina van Fiat, het grootste particuliere bedrijf.

    • Marc Leijendekker