Everton en Leeds stellen teleur in Engelse competitie

ROTTERDAM, 16 OKT. Everton en Leeds United, de opponenten van Feyenoord en PSV, stelden teleur in de Engelse competitie. Everton behaalde op de valreep een puntje tegen hekkesluiter Bolton Wanderers (1-1) en Leeds United leed een gevoelige 3-0 nederlaag tegen Arsenal. “Everton heeft een hele middelmatige ploeg”, oordeelde Bolton-middenvelder Richard Sneekes. Dennis Bergkamp, die scoorde voor Arsenal, vond dat Leeds met name in het centrum van de defensie kwetsbaar was.

Bij Leeds United, dat morgen op Elland Road PSV ontvangt, ontbrak aanvoerder Gary McAllister. Hij was geblesseerd geraakt aan zijn enkel tijdens een oefeninterland van het Schotse elftal tegen Zweden. Leeds-manager Howard Wilkinson was daar zeer verbolgen over. McAllister liep de blessure op in de tweede helft en er was afgesproken dat hij maar 45 minuten zou spelen. Zonder McAllister mist Leeds vooral creativiteit.

Toch was Leeds in de beginfase niet de mindere van Arsenal. Het had zelfs de betere kansen. Een fout van doelman John Lukic (ex-Arsenal) zorgde voor de ommekeer. Hij trapte verkeerd uit, Paul Merson ving de bal op en schoot hem van 35 meter in het doel. Daarna kwam Leeds er niet meer aan te pas. Bergkamp zorgde voor 2-0, Wright voor 3-0. Bij Arsenal speelde Glenn Helder een goede wedstrijd. De verwachting is dat de spelbepaler McAllister tegen Feyenoord terugkeert in het elftal van Leeds.

Everton kwam tegen Bolton Wanderers al binnen een minuut op achterstand door de Fin Mixu Paatelainen. Pas vijf minuten voor tijd wist Paul Rideout met een omhaal gelijk te maken. Bij Bolton deed de Nederlander Fabian de Freitas wegens een blessure niet mee. Richard Sneekes speelde wel, maar hij werd vlak na rust uit het veld gestuurd. Hij kreeg twee keer een gele kaart na onbesuisde acties. Ook Barry Horne van Everton moest voortijdig vertrekken. Everton zal tegen Feyenoord de aanvallers Ferguson, die een celstraf uitzit, en de Rus Kantsjelsjkis (te laat aangemeld bij de UEFA) missen. Over het meespelen van Daniël Amokachi is er nog onzekerheid. Net zoals Babagida van Roda is hij uitgenodigd voor het Nigeriaanse elftal dat zich deze week voorbereid op een wedstrijd tegen Oekraïne.

Leeds United staat achtste in Engeland, Everton veertiende. Newcastle United blijft koploper na de 3-2 zege bij Queens Park Rangers. Manchester United volgt na de magere 1-0 in de onaantrekkelijke derby tegen City op vier punten. Eric Cantona is nog niet fit en deed niet mee. Arsenal staat gedeeld derde met Middlesbrough.