Ellis Peters (82) overleden

LONDEN, 16 OKT. De Britse 'who-dunnit'-schrijfster Ellis Peters is afgelopen zaterdag in haar woonplaats Madeley, vlak bij Shrewsbury in Groot-Brittannië overleden. De schrijfster stierf in haar slaap aan de gevolgen van een beroerte. Zij is 82 jaar oud geworden. Dat heeft haar literaire agente vandaag bekendgemaakt.

Peters, wier echte naam Edith Pargeter was, werd bekend met de avonturenboeken van de middeleeuwse detective Broeder Cadfaël. Deze twaalfde-eeuwse moordmysteries werden zo'n groot succes dat de boeken in meer dan twintig talen vertaald werden en door meer dan 10 miljoen lezers gelezen. Behalve de boeken over Cadfaël, schreef Peters ook een paar romans onder eigen naam. Ook vertaalde zij boeken vanuit het Tsjechisch in het Engels.

Peters, die oorspronkelijk apothekersassistente was, maakte haar literaire debuut op twintigjarige leeftijd, maar zonder veel succes. In 1959 begon ze met het schrijven van detectives. In 1977 verscheen het eerste boek over Cadfaël. Peters zou in totaal twintig delen schrijven. Alle avonturen spelen zich af in de geboortestreek van Peters.

Een aantal Cadfaël-verhalen zijn verfilmd en onlangs nog uitgezonden op de Nederlandse televisie. Sir Derek Jacobi speelt hierin de rol van de vijftigjarige Benediktijner herbalist, dank zij wiens scherpe observatievermogen en logisch redeneren, menig moordmysterie wordt opgelost.