Elitetroepen doden kaper bus Moskou, 27 gijzelaars vrij

MOSKOU, 16 OKT. Russische veiligheidstroepen hebben gistermorgen vroeg met geweld een einde gemaakt aan een gijzeling van een bus met toeristen pal naast het Kremlin. De gijzelnemer werd daarbij gedood, de 27 gegijzelden kwamen met de schrik vrij, maar op de Russische televisie werd gisteren nog lang nagepraat hoe het mogelijk was dat zo dicht bij de werkplaats van de president een terroristische actie had kunnen plaats hebben.

De gijzeling begon zaterdagavond om half zes, toen een groep van 27 Zuidkoreaanse toeristen na een bezichtiging van het Rode Plein bij het instappen van hun bus door een gemaskerde man met een pistool onder schot werd genomen. De man maakte via de tolk van de toeristen duidelijk dat hij een losgeld eiste van tien miljoen dollar en een vrije aftocht. Hij zei een bom te hebben om de bus op te blazen.

Binnen twintig minuten had de politie de bus omsingeld en de omgeving, inclusief een deel van het Rode Plein, afgegrendeld. Daarna werden onderhandelingen geopend, die tien uur zouden duren. Door betaling van een deel van het losgeld, dat de Moskouse burgemeester Loezjkov volgens de Russische televisie had kunnen lenen bij de vaak met hem in verband gebrachte Most-bank, kwamen op vier na alle gegijzelden vrij. Daarna opende de anti-terreureenheid Alfa de aanval.

“De bandiet is tijdens de schotenwisseling omgekomen”, zei Loezjkov kort daarna aan de verzamelde journalisten. “We weten niet wie hij is maar hij is waarschijnlijk een Rus uit het zuiden van het land.” De aanval, die slechts enkele sekonden duurde, was gisteravond op de televisie te zien, evenals het bebloede lijk van een blanke man die volgens de autoriteiten de dader was. Volgens de staatsveiligheidsdienst FSB had hij een brandbom bij zich.

Het einde van de gijzeling betekende een succes voor de anti- terreureenheid Alfa, die in juni van dit jaar was betrokken bij een mislukte poging honderden gijzelaars uit een door Tsjetsjenen bezet ziekenhuis in het Zuidrussische Boedjonnovsk te bevrijden. Maar op de televisie werd vooral aandacht besteed aan de lokatie van de gijzeling, vlak onder de muren van het Kremlin. Rusland is de afgelopen weken herhaaldelijk opgeschrikt door terreurdaden. Eerder deze maand werd de commandant van de troepen in Tsjetsjenië met een bom opgeblazen. Hij verkeert nog altijd in coma. Minister van binnenlandse zaken Koelikov erkende gisteravond dat de politie “nu eenmaal niet elke bus en elke auto in het centrum van Moskou kan controleren”. Hij onderstreepte echter het succesvolle optreden van de anti-terreur eenheid.