Doodvonnis Filippijnse ingetrokken

ABU DHABI, 16 OKT. Het doodvonnis dat in de Verenigde Arabische Emiraten was uitgesproken tegen het Filippijns dienstmeisje Sarah Balabagan wegens moord is zaterdag ingetrokken. De nabestaanden van het slachtoffer zagen voor de rechtbank af van voltrekking van het vonnis en gingen in plaats daarvan akkoord met een diyah, een islamitische vorm van schadevergoeding.

Het naar eigen zeggen 16-jarige Filippijnse meisje - de autoriteiten van de emiraten zeggen dat ze 28 is - was een maand geleden wegens moord op haar bejaarde werkgever Mohammed Al Baloushi veroordeeld tot de dood. Balabagan beriep zich op noodweer, omdat de man haar had willen verkrachten.

Het islamitische recht beschouwt moord als een individuele zaak. Als de familie van het slachtoffer niet aan de doodstraf vasthouden, wordt die niet voltrokken. De ouders van Balabagan, die naar Abu Dhabi reisden, boden daar een bedrag van 41.000 dollar aan als diyah (bloedgeld) en kochten daarmee het doodvonnis af. Van het geld zal de familie van Baloushi een moskee bouwen, “of het gaat naar de armen”, aldus de zoon. Sarah Balabagan blijft nog wel gevangen tot de zaak in beroep is afgehandeld. Volgens waarnemers staat haar nog een celstraf tussen de één en zeven jaar te wachten. Haar doodvonnis had in de Filipijnen felle protesten opgeroepen. (AP)