Crisis Roda JC lijkt bezworen na tweede zege

ROTTERDAM, 16 OKT. Roda JC begint langzaam maar zeker in vorm te komen. Drie dagen voor de Europa-Cupwedstrijd tegen Benfica boekten de Limburgers tegen FC Groningen de tweede competitiezege. De crisis bij de club uit Kerkrade lijkt bezworen. Roda speelde zaterdag in Groningen zijn derde goede wedstrijd in korte tijd. Na de 5-0 zege op Olimpia Ljubjlana en de 1-1 vorige week tegen PSV won de formatie van trainer Huub Stevens met 1-0 van FC Groningen.

De coach vreest dat tegen Benfica het gebrek aan ervaring het grootste probleem zal zijn. Hij hoopt dat zijn temperamentvolle spelers het hoofd koel houden in Lissabon. Stevens: “Portugezen zijn geslepen. In die zuidelijke landen spelen de voetballers veel leper. Bovendien laat de scheidsrechter meer toe op dat vlak, terwijl praten weer sneller wordt bestraft.”

De Graafschap behaalde gisteren zonder de ontslagen trainer Frans Körver één punt in en tegen Volendam. Het duel tussen de voorlaatste en laatste van de eredivisie eindigde in 1-1.

Voor Vitesse had de wedstrijd tegen NEC een nieuw begin moeten zijn, maar alles bleef gisteren bij het oude. Vitesse zoekt naar vorm en punten. NEC werkte echter niet mee aan het herstel van de ploeg uit Arnhem. In de blessuretijd schoot invaller Poetilo NEC naar 2-2.

PSV hoefde zaterdag dankzij René Eijkelkamp niet lang voluit te gaan tegen RKC. Hij maakte een einde aan de goede reeks van de ploeg uit Waalwijk met zijn tweede treffer vlak na de rust. Daarna mocht PSV zelfs nog naar 4-0 uitlopen. Ondanks de ruime zege speelde PSV drie dagen voor de Europa-Cupontmoeting met Leeds geen mooi voetbal. Dat erkende ook Eijkelkamp, die speelde in plaats van de geblesseerde Ronaldo. “Als we dinsdag zo spelen, krijgen we het heel lastig. Want die Engelsen, gesteund door die bloedfanatieke aanhang, kleunen er in. Ze gunnen ons echt geen tijd om eens rustig rond te kijken en om foutjes te herstellen.” Jan Wouters, hersteld van een spierscheuring, is met PSV mee naar Leeds. Het is onduidelijk of hij kan spelen.

Heerenveen gaf Sparta zaterdagavond voetballes. Het gevolg was een klinkende overwinning (4-0) en een positie in de subtop. Heerenveen realiseerde de triomf zonder doelman l'Ami. De vaste keus was door trainer De Haan gepasseerd ten gunste van een liesoperatie herstelde Swager. Sparta speelde te zwak om de Friese verdediging te verontrusten. De enige Rotterdamse kans was niet besteed aan Fortes, die de bal halverwege de tweede helft tegen de paal schoot.

Drie verdedigingsfouten hebben FC Utrecht een kostbare thuisnederlaag (2-3) bezorgd tegen Fortuna Sittard. Ronald Hamming scoorde twee keer voor Fortuna en werd daardoor topscorer in de eredivisie met zeven doelpunten. Go Ahead Eagles wacht nog altijd op de eerste thuiszege. NAC behaalde zaterdagavond een 1-1 gelijkspel.