Coach Nigeria eist Babangida op

LISSABON, 16 OKT. De Nigeriaanse bondscoach Jo Bonfrère heeft Tijjani Babangida gisteren gesommeerd naar Frankfurt te reizen, waar het Nigeriaanse elftal zich verzamelt voor de oefeninterland van zaterdag tegen Oezbekistan. De rechtsbuiten van Roda JC kreeg de opdracht op het vliegveld van Maastricht, een uur voordat hij zou vertrekken naar Lissabon. Roda speelt daar morgen in Portugal een Europa-Cupwedstrijd tegen Benfica

Roda-directeur John van Dijk en trainer Huub Stevens reageerden woedend. “Bonfrère speelt een machtsspelletje over de rug van Babangida”, brieste Stevens, die op de luchthaven via de intercom te horen kreeg dat de bondscoach hem wilde spreken. Na zijn korte telefonische gesprek met Bonfrère gaf hij de hoorn aan Babangida die op zijn beurt het toestel in handen van Van Dijk drukte. Stevens: “Hoe haalt Bonfrère het in zijn hoofd een speler vlak voor een belangrijke wedstrijd zo onder druk te zetten.”

De Nigeriaan, die eerder in de week van een official van de bond had vernomen dat hij donderdag pas hoefde naar Tasjkent hoefde te vertrekken, vertrok toch naar Lissabon. Wel zei hij te kiezen voor Nigeria als de bond hem per fax officieel zou opeisen. Bij aankomst in het hotel informeerde Van Dijk onmiddellijk naar een faxbericht. “No Sir”, was het antwoord. “Houden zo”, fluisterde de ex-burgemeester van Vaals.

Zodra Roda JC de officiële fax krijgt, neemt de directeur eerst contact op met Ajax om te vragen of Kanu ook moet spelen. Beide voetballers hadden immers de toezegging later te mogen vertrekken. “Bonfrère heeft gedreigd naar de wereldvoetbalbond FIFA te stappen als we Babangida niet vrijgeven”, aldus Van Dijk. “Ik moet eerst zien of het allemaal met zo'n vaart loopt.”

Kanu blijft in Amsterdam om zich met Ajax voor te bereiden op de wedstrijd in de Champions Lague tegen Grasshoppers. Volgens Ajax-trainer Van Gaal heeft Kanu toestemming om de interlandwedstrijd aan zich voorbij te laten gaan. “Hij heeft overleg gevoerd met iemand van de nationale bond en een oplossing gevonden.”

Volgens bondscoach Bonfrère, die voor het oefenduel duel Finidi van Ajax niet selecteerde, ligt de situatie gecompliceerder. Hij weet niets van toestemming van de bond voor Kanu om achter te blijven. “Ik begrijp de problemen van Ajax, maar ik wil bepaalde spelers nu eens aan het werk zien. Gaan ze niet met Nigeria mee, dan spelen ze ook niet voor hun club.” In principe kan Bonfrère de FIFA een speelverbod aan de 'werkweigeraars' laten opleggen. (ANP)