Clinton wil permanent tribunaal

STORRS, 16 OKT. De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren gepleit voor het instellen van een permanent tribunaal voor de berechting van oorlogsmisdadigers. Clinton deed dit in een rede voor studenten van de Universiteit van Connecticut, die een bibliotheek heeft vernoemd naar Thomas Dodd, een Amerikaanse senator die een belangrijke rol heeft gespeld bij het tribunaal in Neurenberg. Vijftig jaar geleden werden NAZI-oorlogsmisdadigers door dat tribunaal berecht.

“Wij hebben de plicht de lessen van Neurenberg door te geven”, aldus Clinton gisteren. “Om die reden steunen wij een krachtig VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië en Rwanda.” Clinton zei dat het streven naar vrede in Bosnië de vervolging van oorlogsmisdadigers niet mag uitsluiten. Bij de gesprekken over een vredesakkoord in Bosnië kan volgens Clinton niet worden onderhandeld over de 43 mensen die het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag heeft aangeklaagd.

“Door met succes oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië en Rwanda te vervolgen, zenden wij een krachtig signaal de wereld in dat degenen die oorlog gebruiken om de meest verschrikkelijke gruwelijkheden te begaan, hun straf niet zullen ontlopen.” Volgens Clinton zal dat signaal nog duidelijker overkomen als een permament tribunaal voor de berechting van misdaden tegen de menselijkheid in het leven wordt geroepen.

Een federale rechtbank in New York heeft afgelopen zaterdag besloten dat de Bosnisch-Servische leider Karadzic in de Verenigde Staten terecht kan staan voor oorlogsmisdaden die hij in Bosnië heeft begaan. De rechtbank deed deze uitspraak na beschuldigingen door Bosnische Kroaten en moslims, dat Karadzic schuldig is aan moord, marteling en verkrachting. (Reuter, AFP)