Claes wil zich zelf verdedigen in Kamer

BRUSSEL, 16 OKT. Secretaris-generaal van de NAVO Willy Claes wil zich persoonlijk verdedigen tegenover het Belgische parlement, dat waarschijnlijk donderdag beslist of hij in staat van beschuldiging wordt gesteld in de zogeheten Agusta-affaire. Dat heeft een woordvoerder van de NAVO vanmorgen bekendgemaakt.

Claes, voormalig minister van economische zaken, wordt verdacht van corruptie in een smeergeldaffaire rond de aankoop van 46 Agusta legerhelikopters eind jaren tachtig. Het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege van België, heeft de Kamer verzocht Claes in staat van beschuldiging te stellen. Woensdag wordt beslist wanneer de NAVO-topman door de Kamer wordt gehoord.

Een bijzondere Kamercommissie adviseerde het parlement zaterdagochtend om Claes in staat van beschuldiging te stellen. Claes reageerde zeer teleurgesteld op dit besluit van de Kamercommissie. Tegenover de BRTN-radio verklaarde hij zaterdag dat hij uit het lood was geslagen.

De Verenigde Staten blijven Claes steunen, zo verklaarde zaterdag een anonieme medewerker van het Witte Huis tegenover het persbureau Reuter. “We behouden het vertrouwen in het optreden van Willy Claes als secretaris-generaal van de NAVO.” De Amerikanen hebben de Agusta-affaire tot nu toe beschouwd als een Belgische binnenlandse aangelegenheid.

De Nederlandse minister van buitenlandse zaken, Van Mierlo, zei gisteren in het tv-programma Het Buitenhof dat “je ruimte moet geven aan het Belgische parlement en aan Willy Claes om de juiste beslissing te nemen.

Pag.5: 'Besluit over Willy Claes is pijnlijk maar juist'

“Ruimte scheppen is ook een kwestie van hoffelijkheid naar het buurland België toe,” aldus Van Mierlo. Maar fractieleider Bolkestein van de VVD noemt de positie van Claes onhoudbaar. “Wij kunnen ons geen Willygate (woordspeling op de Watergate affaire van president Nixon red.) veroorloven”. Het CDA vindt dat als het Belgische parlement de aanbevelingen van de adviescommissie overneemt om Claes te laten vervolgen, zijn positie onhoudbaar wordt.

De NAVO-topman noemde het tegenstrijdig dat hij al in staat van beschuldiging wordt gesteld, terwijl het onderzoek in de Agusta-affaire nog wordt voortgezet. Vrijdagavond, na zijn verdediging tegenover de Kamercommissie, toonde Claes zich nog optimistisch. Hij zei ervan overtuigd te zijn alle door het Hof van Cassatie naar voren gebrachte aantijgingen te hebben weerlegd.

In de zondagskrant Dimanche Matin beschuldigde Claes gisteren de Christelijke Volkspartij (CVP) van een complot. De partij zou met hem willen afrekenen, omdat hij de drijvende kracht is achter een recente coalitiewisseling in de provincie Limburg, waar de CVP door een paarse coalitie buiten het bestuur is gevallen.

Claes' eigen partij, de Socialistische SP, heeft laten weten dat ze geen regeringscrisis wil over de affaire. Ook de CVP van premier Dehaene zegt de zaak niet te beschouwen als een partijpolitieke kwestie.

Claes zou tot de beslissing van de voltallige Kamer, donderdag, willen wachten, alvorens zich uit te spreken over de vraag of hij aanblijft als secretaris-generaal van de NAVO.

Belgische kranten oordelen vandaag dat de Kamercommissie een pijnlijke maar juiste beslissing heeft genomen. Wel schort er volgens de meeste commentatoren wat aan de gevolgde grondwettelijke procedure. Met name de Franstalige kranten dringen aan op het aftreden van de NAVO-topman. Le Peuple heeft het kortste commentaar: onder een lege kolom schrijft de socialistische krant: “Willy Claes, neem alsjeblieft ontslag.”

Inmiddels circuleren namen van mogelijke opvolgers van Claes als NAVO secretaris-generaal. De naam van de Britse oud-minister van buitenlandse zaken Douglas Hurd valt, evenals de Deense ex-minister van buitenlandse zaken Uffe Ellemann-Jensen, de Duitse minister van defensie Volker Rühe, de Portugese ex-premier Anibal Cavaco-Silva en de Britse minister van buitenlandse zaken Malcolm Rifkind. Ook twee Nederlandse namen gonzen in het geruchtencircuit: Eurocommissaris Hans van den Broek en oudpremier Ruud Lubbers.