Boss Hog verslaat met live chaos nog eigen cd

Concert: Boss Hog. Gehoord: 14/10 Melkweg, Amsterdam.

Wat de modieuze laarsjes, rok en truitje betrof had zangeres Cristina Martinez zaterdagavond ook tussen het publiek van de goed gevulde Melkweg kunnen staan - behalve dat het bloesje wat transparanter was, de beha in het oog springender en haar panties in net-motief. Zo is er toch nog verschil tussen het Amsterdamse uitgaanspubliek en een Newyorkse noise-zangeres.

Cristina Martinez is het gezicht van Boss Hog, de groep die zij eind jaren tachtig oprichtte met haar geliefde, zanger/gitarist Jon Spencer, die zelf weer voorman is van de hybridische Jon Spencer Blues Explosion. Van Boss Hog verscheen onlangs de derde cd, Boss Hog, waarop Jon Spencers gitaar, de drums en Martinez stem steeds in schijngevecht verwikkeld zijn. Dat iedereen op tijd dezelfde overgangen maakt lijkt moeite te kosten en Martinez weerspannige zang wordt door Spencers lakonieke spel steevast onderuit gehaald.

Toch klinkt de groep op het podium nog opwindender dan op cd. Live blijkt Spencer zijn wederhelft ook op haar eigen terrein partij te kunnen bieden. Hij verrast met een loslippige tirade in het nummer Winn Coma, en zingt met Martinez in overspannen samenzang. Zij slaagt er ondertussen in op de meest onverwachte momenten een koortje klaar te hebben. De zo ontstane chaos blijkt goed bestudeerd, en kan dan ook in een hoog tempo worden gebracht. Terwijl Jon Spencer de lome blues-licks speelt, schokt Martinez haar schouders op en neer en vouwt dubbel, terwijl ze haar genetkousde knieën tegen elkaar gedrukt houdt. Overeindkomend lacht ze uitbundig en zwiept nog even met het lange bruine haar. Want al verplicht haar New-Yorkse afkomst haar tot een uiterlijk van verlopen glamour, in presentatie is Cristina Martinez op een wervende manier enthousiast.

    • Hester Carvalho