Bomaanslag in stadion Donetsk eist zes levens

KIEV, 16 OKT. Een bomexplosie heeft gistermiddag in het voetbalstadion van Sjachtor Donetsk in Oekraïne het leven gekost aan zes mensen. Vier minuten na aanvang van een competitiewedstrijd tegen Tavria Simferopol ontplofte op de tribune een bom. Donetsk-voorzitter Aleksandr Bragin, die op weg was naar het ereterras, en vijf anderen kwamen om.

Bragin was ook president van Luxe, een van de grootste commerciële firma's in Donetsk, een mijnstad met ruim een miljoen inwoners. Achttien maanden geleden raakte Bragin gewond bij een aanslag waarbij onbekenden geweerschoten op hem afvuurden. In augustus van dit jaar belandde Bragin in de gevangenis na een politie-onderzoek wegens vermeende frauduleuze praktijken.

“Dit is de eerste keer dat in een stadion in de Oekraïne iemand door geweld om het leven komt”, zei Nikolaj Tsjernysj, secretaris van de voetbalbond van de Oekraïne. “Dit heeft niets met voetbal te maken. We zullen onze stadions beter moeten bewaken.”

Volgens de politie is de bom op afstand tot ontploffing gebracht. Sjachtor Donetsk kwam eerder dit seizoen uit in de Europa Cup voor bekerwinnaars. De ploeg werd, na winst in de voorronde op Linfield uit Noord-Ierland, in de eerste ronde van het hoofdtoernooi uitgeschakeld door Club Brugge.

Het stadion van Donetsk werd gisteren na de ontploffing onmiddellijk ontruimd. Bij het duel waren achtduizend toeschouwers aanwezig. (Reuter)