Bokssport weer ter discussie

De dood van de Schotse bokser James Murray, die gisteren aan de verwondingen van een gevecht in Glasgow overleed, heeft in Groot-Brittannië opnieuw stemmen doen opgaan om het boksen te verbieden. Een verslag in de Britse krant The Independent van de gebeurtenissen binnen en buiten de ring eindigde gisteren met de mededeling dat Murray op dat moment nog voor zijn leven vocht en dat de bokssport binnenkort wellicht hetzelfde doet. Na het gevecht braken gevechten tussen supporters uit in de Hospitality Inn, het hotel waar vrijdavond een reeks bokspartijen werd gehouden.

Murray raakte levensgevaarlijk gewond nadat hij door zijn opponent, de Britse titelverdediger Drew Docherty, knock-out was geslagen. Met nog 34 seconden te gaan in de twaalfde en laatste ronde, sloeg Docherty zijn tegenstander hard op de keel. Murray viel bewusteloos voorover en bleef nog even op zijn knieën zitten voordat scheidsrechter John Keane hem had uitgeteld. De bokser bloedde hevig.

Direct na opname in het ziekenhuis werd een bloedprop uit de linkerhersenhelft van de 25-jarige bantamgewicht verwijderd. Murray werd vervolgens een etmaal kunstmatig in leven gehouden, gisterochtend werden de machines uitgeschakeld. Murray, sinds twee jaar prof, was kandidaat voor een duel om de wereldtitel.

Nadat Murray op het canvas was neergestort, braken op de tribune in het Hospitality Inn rellen uit. Fans van beide boksers bekogelden elkaar met glazen, flessen en stoelen. Murray lag op dat moment nog in de ring. Docherty was ontroostbaar en stond huilend in een hoek, omringd door vrienden. De twintig veiligheidsmensen die op dat moment in de zaal waren, wisten de vechtende menigte niet tot bedaren te brengen. Volgens ooggetuigen verhinderde de dronken menigte dat ziekenbroeders bij het slachtoffer konden komen. In de chaos ging kostbare tijd verloren. Vijf toeschouwers werden met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Speciale politie-eenheden die op vrijdagavond in Glasgow achter de hand werden gehouden om ongeregeldheden de kop in te drukken, moesten er aan te pas komen om een eind te maken aan de gevechten in het hotel.

Na het gevecht stond scheidsrechter Keane vertwijfeld in een hoek van de ring. Niet voor het eerst: anderhalf jaar geleden was hij ook al betrokken bij een bokspartij met dodelijke afloop.

    • Ward op den Brouw