Bindmiddel Calle leidt Oranje Zwart naar zege

EINDHOVEN, 16 OKT. Het Eindhovense publiek veerde gisteren even op van de banken toen Oranje Zwart in de zeventiende minuut aan mocht leggen voor de eerste strafcorner van de wedstrijd. Onder luid gejuich spoedde de Duitser Carsten Fischer zich naar de cirkel van tegenstander Den Bosch voor wat zijn eerste doelpunt in de Nederlandse hoofdklasse moest worden. De ruim tweeduizend toeschouwers rekenden zich bij voorbaat rijk, maar zagen tot hun ontsteltenis dat doelman Ronald Jansen de inzet van de strafcornerspecialist keerde.

Pas na rust deed Fischer wat van hem verwacht werd en inspireerde hij zijn teamgenoten tot daadkracht. Marnix van Rijn verlengde een vrije bal van zijn nieuwe collega en zette de thuisploeg daarmee op een 1-0 voorsprong. De Duitse record-international (236 caps) stond zes minuten later ook aan de basis van de tweede Eindhovense treffer. In plaats van hard uit te halen pushte hij Oranje Zwarts tweede strafcorner op het lichaam van keeper Jansen. Lex van Boxtel profiteerde door in de rebound de 2-0 binnen te slaan. Zeven minuten voor tijd bepaalde Ralf Kemps de eindstand in de Brabantse hockeyderby op 2-1.

Na afloop toonde Fischer zich gematigd tevreden. De speelstijl van zijn nieuwe club verschilde van wat de laatste man gewend is bij HTC Uhlenhorst, de achtvoudig winnaar van de Europa Cup 1 uit Mülheim waar Calle al sinds zijn zesde speelt. “Daar is het meer man-tegen-man.” Maar voor het overige beviel het de 34-jarige routinier uitstekend bij Oranje Zwart, de club die hem donderdag tot 1 januari vastlegde. Daarna keert de orthopedisch chirurg terug naar Uhlenhorst om voor die club nog om de Europa Cup te kunnen spelen.

De komst van Fischer naar de Aalsterweg is het gevolg van een bliksemactie van Joop Veelenturf. De ambitieuze voorzitter zag tot zijn grote ongenoegen deze zomer liefst zes spelers uit Eindhoven vertrekken en wilde dat gemis in een keer goed maken. Drie dagen voor het begin van de competitie zocht hij persoonlijk contact met Fischer. Binnen een uur kwamen ze tot overeenstemming.

“Wij zijn het beu om nog langer als hofleverancier van andere hoofdklassers op te treden”, zei Veelenturf. “Daarom hebben we Fischer gehaald. Hij is geen wondermiddel, maar wel een bindmiddel. Zijn aanwezigheid vergroot de aantrekkingskracht van Oranje Zwart.”

Doelman Jansen van Den Bosch, vorig seizoen spelend voor Oranje Zwart, reageerde na afloop schamper op de uitlatingen van Veelenturf. “Als ik nog bij Oranje Zwart zou spelen, zou ik mijn wenkbrauwen ophalen. Misschien heeft de club na tien wedstrijden achttien punten, maar dan is het maar afwachten wat er na de winterstop gebeurt.”