Beursweek start ongeanimeerd; Elsevier onder druk

AMSTERDAM, 16 OKT. De handel op de Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen ongeanimeerd ondanks een flinke stijging (30 punten) op Wall Street vrijdagavond. Rond het middaguur noteerde de graadmeter, de AEX-index, onder druk van een lagere dollar, 459,42 punten, ofwel een verlies van 1,98 punt.

AMSTERDAM De dollar was ten opzichte van het slot vrijdag bijna een cent lager op 1,5908 gulden.

Uitgever Elsevier had bij een forse omzet van 2 miljoen (in dubbeltelling) aandelen rond de middag twee kwartjes ingeleverd op 20 gulden. Het uitgeversfonds had te lijden onder berichten over nieuwe concurrentie op de markt voor academische publikaties. Aanleiding vormde een bericht in de Financial Times. Volgens de Britse krant wil de Amerikaanse uitgever McGraw-Hill een aanval doen op Reed-Elseviers monopolie op de markt voor wetenschappelijke tijdschriften. McGraw-Hill zou wetenschappelijke onderzoeken sneller dan Reed-Elsevier op elektronische wijze willen publiceren. Beleggers zien daarin een bedreiging voor de winstgevendheid van Reed Elsevier, dat op zijn wetenschappelijke uitgeverijen hoge rendementen haalt.

Ook in Londen, Frankfurt en Parijs was de animo onder beleggers gering.

De obligatiemarkt was prijshoudend. De belangstelling voor de nieuwste tienjarige staatslening was volgens een obligatiehandelaar groot. Op een koers van 100.50 was er vóór het middaguur al voor circa 1,5 miljard gulden op de lening ingetekend, die een coupon heeft van 6,75 procent.

NBM-Amstelland klom 3 dubbeltjes op 20,90 gulden. Vanmiddag zou het bouw- en handelsconcern een overname van een handelsonderneming in bouwmaterialen bekendmaken.

Bij de internationals liet Philips 1 gulden liggen op 71,20, terwijl Unilever 1,50 prijsgaf op 206,40 gulden.

Op de Europese wisselmarkten is de dollar de handel lager begonnen. In Amsterdam stond de koers rond 12.00 uur op 1,5908 tegen een slotkoers van 1,6000 aan het eind van de handel vorige week.

In het Verre Oosten zakte de koers al wat weg als gevolg van verkopen door enkele grote instituten. Veel houvast was er niet voor de Amerikaanse munteenheid. De handelaren hadden gehoopt dat de Japanse centrale-bankpresident Matsushita wat richting aan de dollar had kunnen geven. Matsushita sprak voor enkele Japanse parlementscommissies, maar liet zich niet direct uit over wisselkoersen of rentetarieven.

De frank noteerde vanmorgen 32,195 (per honderd). Afgelopen vrijdag was dat 32,170.

TOKIO Op de effectenbeurs van Japan is de Nikkei-index vandaag de week begonnen met een plus van 135,61 punten op 18.016,44. Oorzaak van de stijging waren volgens handelaren aankopen op grond van de bewegingen op de termijnmarkt.