Bestand in Bosnië 'globaal' nageleefd

SARAJEVO, 16 OKT. Het staakt-het-vuren in Bosnië wordt in het algemeen nageleefd. Dat hebben woordvoerders van de Verenigde Naties in Sarajevo vandaag gezegd.

Ook in het noordwesten van Bosnië, waar het Bosnische regeringsleger en de Bosnische Serviërs elkaar dit weekeinde opnieuw beschoten, zou het nu rustig zijn. De VN zeiden echter niet meer dan “een globale indruk” te hebben door het ontbreken van voldoende militaire waarnemers ter plekke. De VN kregen dit weekeinde van de strijdende partijen slechts beperkt en alleen aan Bosnisch-Servische zijde toegang tot het front.

Volgens de Bosnische regering hebben Bosnisch-Servische soldaten voorafgaand aan hun terugtrekking uit Sanski Most en enkele dorpen in het noordwesten van Bosnië vorige week massamoorden begaan. In Sanski Most zouden de lijken van tachtig moslim-burgers zijn gevonden.

Een hoge Amerikaanse regeringsvertegenwoordiger heeft tegengesproken dat de komende winter een aanslag zal doen op het vermogen van NAVO-troepen om een vredesregeling in Bosnië te helpen uitvoeren. “Het weer is uiteraard een [beperkende] factor, maar het weer heeft ook de neiging het vechten te beperken”, aldus Samuel Berger, de plaatsvervangend nationale veiligheidsadviseur gisteren, die reisde in het gezelschap van president Clinton.

De Amerikaanse krant The Washington Post schreef eerder dat Amerikaanse militairen in Europa en politici in Washington betwijfelen of de NAVO-vredesmacht voor Bosnië “nog dit jaar” aan haar taak kan beginnen omdat die gezien het tempo van het vredesproces moeilijk voor de winter ter plekke kan zijn. De Bosnische strijdende partijen moeten op 31 oktober een begin maken met hun vredesoverleg onder Amerikaanse leiding. De vrede moet daarna worden bezegeld tijdens een internationale conferentie in Parijs. De “beruchte Balkan-winter” zou “militaire operaties vanaf eind november” echter ernstig bemoeilijken, aldus de krant.

De operatie staat onder bevel van de NAVO. De Verenigde Staten dragen tot 25.000 troepen bij. Het bevel over de vredesmacht blijft een twistpunt tussen Rusland en de VS. Rusland zegt vooralsnog alleen troepen te willen leveren als het commando rouleert tussen Rusland en de NAVO. Een Russische militaire delegatie heeft gisteren zijn intrek genomen in het NAVO-hoofdkwartier in het Belgische Mons, om de Bosnische operatie te helpen plannen. De internationale Contactgroep voor Bosnië en hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen overleggen vandaag in Moskou om tot overeenstemming te komen over Russische deelname aan de vredesmacht. Kroatië heeft de NAVO het gebruik van bases toegezegd voor vredesoperatie in Bosnië. (AFP, Reuter)

De Britse krant Financial Times meldt vandaag dat het Kroatische leger troepen verplaatst, mogelijk met het oog op een offensief in Oost-Slavonië, dat wordt bezet door Serviërs. Het zou gaan om elite-eenheden die deze zomer de Krajina op de Serviërs heroverden. President Tudjman heeft dit weekeinde het terugwinnen van Oost-Slavonië “vreedzaam of met andere middelen” opnieuw uitgeroepen tot “top-prioriteit”.