Amsterdamse huizen in brand na aanslag

AMSTERDAM, 16 OKT. In twee woningen aan de Burgemeester van Leeuwenlaan in Amsterdam heeft vannacht een felle brand gewoed nadat twee flessen met brandbare stof naar binnen waren gegooid. Na twee uur was de brand geblust. Er vielen geen gewonden. Op de gevels zijn racistische leuzen aangetroffen. De politie onderzoekt of er sprake is geweest van een racistische aanslag. Wie verantwoordelijk is voor de brandstichting is niet duidelijk, aldus een woordvoerder van de politie.

De flessen werden vanaf een nabij gelegen hofje naar de tweede en de derde etage gegooid. Volgens een buurvrouw woonde in een van de woningen een alleenstaande Marokkaanse man en in de andere een Marokkaans gezin. Op het moment van de aanslag waren de bewoners niet thuis. Een buurvrouw hoorde rond half vier glasgerinkel en later een grote plof. “Vanaf mijn balkon zag ik dat er boven brand was. Ik zag iemand wegrennen. Beneden stonden nog wat toortsen te branden. Die waren nog niet gegooid.” De brandweer bevrijdde drie kinderen en hun moeder van de derde verdieping.

Op de voor- en de achtergevel waren leuzen aangebracht. “Ik haat Turken en Marokkanen. Ik haat schotels, hier weg”, stond met krijt geschreven. Die laatste opmerkingen zou kunnen slaan op het feit dat Turkse en Marokkaanse gezinnen vaak schotelantennes op hun balkon hebben, om tv-uitzendingen uit hun vaderland te kunnen zien. Op de balkons van de twee woningen stonden geen schotelantennes.

Buurtbewoners zijn erg geschrokken van de aanslag. “Je hart huilt als je dat ziet”, aldus een achterbuurvrouw. “Dit is een hele rustige buurt, er zijn nooit problemen. Een andere buurtbewoner trok de vergelijking met de aanslag in het Duitse Solingen, eind mei 1993, waarbij vijf Turken werden gedood.

Enige jaren geleden werden in een woning in het Amsterdamse stadsdeel De Pijp bij een brand ook racistische leuzen aangetroffen. Onderzoek leerde dat geen sprake was van een actie uit rechts-extremistische hoek, aldus de politie.