'Afkeer Duitsers door onwetendheid'

BONN, 16 OKT. De Duitse bondspresident, Roman Herzog, neemt de kritische opvattingen over zijn land die blijkens enqûetes onder Nederlandse jongeren bestaan “niet zo vreselijk serieus”.

Herzog, die morgen en overmorgen een officieel bezoek aan Nederland brengt, zei dit vanmorgen desgevraagd in een gesprek met Nederlandse correspondenten in Bonn. Hij wees erop dat meningen over zijn land positiever worden naarmate de ondervraagden er meer van weten.

Dat is bijvoorbeeld het geval in Duits-Nederlandse grensstreken, zei hij. Ook om het belang van dergelijke grensoverschrijdende contacten te onderstrepen gaat het echtpaar Herzog met koningin Beatrix en prins Claus woensdag zowel naar Aken als Maastricht, waar zij een zogenoemde Euregio-presentatie zullen bezoeken.

Morgen bezoekt de Duitse president het Joods Historisch Museum in Amsterdam, later die dag neemt hij in de Leidse Universiteit deel aan een debat over de verhouding tussen Europees en nationaal recht, 's avonds dineert hij met het koninklijk paar in paleis Noordeinde in Den Haag. Woensdagmorgen volgen een gedachtenwisseling met leden van de Eerste en Tweede Kamer, een kennismaking en middagmaaltijd met premier Kok en minister Van Mierlo (buitenlandse zaken), waarna de reis naar Aken begint.

De gewezen voorzitter van het Duitse Constitutionele Hof, die vorig jaar zomer als bondspresident werd gekozen en september 1994 een kennismakingsbezoek aan koningin Beatrix bracht, noemde de Duits-Nederlandse betrekkingen vanmorgen “uitstekend”. “We hebben geen politieke problemen, al is de verhouding niet helemaal vrij van verschillende stemmingsbeelden.” Hij prees het Nederlandse “economische engagement” in Oost-Duitsland, dat hij van “groot psychologisch belang” noemde.

Op de vraag of de verhouding tussen de beide bevolkingen het afgelopen jaar niet merkbaar verbeterd is, wilde Herzog liever niet antwoorden. “Dat is voor mij moeilijk te bepalen”, zei hij, “maar ik heb er begrip voor dat voor de viering van de vijftigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland (mei 1995) geen Duitsers waren uitgenodigd”. Overigens zei hij daarover nog: “Duitsland is groot en heeft negen buren, Nederland is klein en heeft twee buren. Dat kan tot psychologische irritaties leiden waarvoor vooral de Duitse politiek begrip moet tonen.” Herzog zei “onder de indruk” te zijn van het Nederlandse voorstel om tijdens zijn tweedaagse bezoek Duits te kiezen als voertaal.