Aangename Romantiek

Aangenaam Romantiek plus: tot 31/12.

'Romantisch' heeft in het spraakgebruik - met associaties van zwelgende gevoeligheid, pure schoonheid, fraaie natuur en gelukkige liefde - een andere betekenis dan in de kunstgeschiedenis en de filosofie. Strikt genomen was de romantiek een tijd van heftige en meestal psychisch zeer bedreigende gevoelens van melancholie, onvervulbaar verlangen, angst voor geesten en totale eenzaamheid. De ellende van Goethe's Die Leiden des jungen Werthers en de Weltschmerz in de liederen van Schubert: dát is de ware Romantiek.

Dat soort Romantiek ontbreekt goeddeels in de vandaag begonnen klassieke cd-kortingsactie, die 'Aangenaam Romantiek plus' heet. Schuberts Winterreise (met Robert Holl en Naum Grubert), de Requiems van Brahms en Fauré en de treurig aflopende opera's La Traviata (met Cheryl Studer en Luciano Pavarotti) en Il Trovatore (met Pavarotti en Anotanella Banaudi) zijn de uitzonderingen op de verder veelal zo aangename sfeer die deze 27 cd's opleveren. De titel is dus kunsthistorisch, filosofisch èn commercieel vrijwel perfect.

Na eerdere afleveringen van 'Aangenaam Barok' en 'Aangenaam Romantiek' is deze actie de laatste in deze vorm. Bij aankoop van de promotie-cd met veertien stukjes muziek (sommige bekend van tv-reclames) krijgt men een pakketje waardebonnen die tot het eind van dit jaar bij aanschaf van de cd's een maximaal voordeel van ruim 600 gulden opleveren.

Het aardige is dat - net als in vorige jaren - de kwaliteit van de aangeboden cd's bijzonder hoog is. Het zijn zeker niet de slechtst verkopende titels en musici, integendeel: naast Pavarotti figureren hier dirigenten als Nikolaus Harnoncourt, Riccardo Chailly (jazz-muziek van Sjostakowitsj door het Concertgebouworkest), Valery Gergjev, John Eliot Gardiner en Philippe Herreweghe, pianisten als Alicia de Larrocha, Martha Argerich, Alfred Brendel, Dimitri Alexeev, Andras Schiff en het piano-duo Tal & Groethuysen, de mezzo sopraan Frederica von Stade (aria's van Offenbach), de violist Gidon Kremer, de cellist Yo-Yo Ma en de gitarist John Williams.

Naast bijzonder populaire en bekende muziek (Carmina Burana, Nocturnes van Chopin, walsen en balletmuziek van Tsjaikofski en de Symphonie fantastique van Berlioz) staan bijvoorbeeld de Nuits d'été en Herminie van Berlioz en twee pianoconcerten van John Field. Er zijn ook enkele puur Nederlandse produkties. Drie pianoconcerten van Mendelssohn worden uitgevoerd door Nieuw Sinfonietta Amsterdam o.l.v. Lev Markiz met Ronald Brautigam als solist. En het Radio Symfonie Orkest speelt o.l.v. Kees Bakels de Piet Hein Rhapsodie van Peter van Anrooy en de Zuiderzee Symfonie van Cornelis Dopper.

    • Kasper Jansen