Wereldnieuws

KONINGSDRAMA. Wie heeft recht op de Roemeense troon - Michael I (73), de laatste koning van het land? Of diens neefje Paul (47), die zijn bestaan heeft te danken aan een snelle scharrel van Michaels vader, Carol II? Een Roemeense rechtbank moet daar dezer dagen over beslissen.

In de nazomer van het oorlogsjaar 1918 liet Carol, de flamboyante kroonprins en later - van 1930 tot 1940 - koning van Roemenië, in Iasi het front het front en nam hij de benen met zijn minnares, de hofdame Zizi Lambrino, een wat dikkig meisje met grote zwarte ogen. Het duo sloop in de nacht de grens met Rusland over en trad kort daarop in het Diepste Geheim in Odessa in het huwelijk.

Dat mocht niet, want de opstellers van de Roemeense grondwet hadden bepaald dat een Roemeense prins alleen met een buitenlandse prinses mocht trouwen. Omdat hij Zizi dus niet legaal kon huwen, nam de tomeloos verliefde Carol de benen, waarmee hij niet alleen zijn rechten op de Roemeense troon op het spel zette, maar ook het risico nam wegens desertie in oorlogstijd de kogel te krijgen.

Die rechten verloor hij niet en die kogel kreeg hij ook niet. Wel kreeg hij in Odessa een Roemeense delegatie op bezoek, want hoe stiekem het paar er ook vandoor was gegaan, de Duitse inlichtingendienst had hen ontdekt en - in de hoop de Roemeense vijand in verlegenheid te brengen - dat nieuws prompt aan Boekarest doorgegeven. Carol werd teruggebracht en na een forse reprimande van pa Ferdinand weer aan het hoofd van de troepen geplaatst. Het huwelijk met Zizi werd ontbonden, Zizi werd voor de rest van haar leven bij haar Carol weggehouden en Carol trouwde geheel volgens de plannen van zijn koninklijke ouders met de Griekse prinses Elena.

Het geheime huwelijk van Carol en zijn Zizi zou een al lang vergeten voetnoot in de Roemeense geschiedenis zijn als Zizi niet bij de ontbinding ervan in 1919 zwanger was geweest. Ze bracht een kind ter wereld, dat door het koninklijk huis majesteitelijk werd genegeerd. Het kind ging officieel als burgerman Mircea Grigore Lambrino door het leven, maar noemde zichzelf liever prins Mircea Grigore Hohenzollern (naar het huis van zijn verwekker): per slot van rekening was Carol zijn vader. Tegen het eind van zijn leven erkende Carol Mircea Grigore als zijn zoon.

Het huwelijk van Carol en Elena was notoir slecht en Carol hield er alras een nieuwe maîtresse op na, Magda Lupescu, die hij - anders dan Zizi - niet bereid was op te geven. Om Magda zag hij zelfs af van zijn opvolgingsrechten en ging hij in ballingschap. Maar hoe slecht het huwelijk met prinses Elena ook was, er werd wel een echt prinsje uit geboren: Michael. Deze Michael werd in 1927, toen zijn grootvader Ferdinand stierf, koning van Roemenië. In 1930 bedacht Carol zich. Hij keerde - met Magda Lupescu en al - naar Boekarest terug, zette zijn zoon aan de kant, eiste de troon op en bleef koning tot 1940. In dat rampjaar voor Roemenië - het land moest gebiedsdelen afstaan aan Hongarije, de Sovjet-Unie en Bulgarije - trad Carol alsnog af en ging hij voor de tweede keer in ballingschap, ditmaal voorgoed. Zijn zoon Michael werd voor de tweede keer koning en bleef dat, tot de afschaffing van de monarchie in 1947.

De buitenechtelijke zoon van Carol en Zizi, Mircea Grigore, is inmiddels overleden. Maar hij heeft een zoon nagelaten, Paul Philip von Hohenzollern. Die Paul, de kleinzoon van Carol en Zizi, maakt nog steeds aanspraak op de Roemeense troon. De Roemeense troon bestaat al bijna vijftig jaar niet meer, want in 1947 werd koning Michael gedwongen af te treden en te vertrekken en werd de volksrepubliek uitgeroepen. Maar Michael heeft dat nooit erkend en beschouwt zich nog steeds als koning van Roemenië.

Zo staan Michael, de sobere ex-koning, woonachtig in het Zwitserse Versoix, en Paul, kunsthandelaar te Parijs met een brillantine- en zijden-dassensmaak, tegenover elkaar. Kan de onechte kleinzoon Paul rechten doen gelden op de troon, hoe fictief die ook is? Nee, zeggen de aanhangers van Michael, want Carols huwelijk met Zizi is nooit geldig geweest omdat de grondwet het verbood. Ja, zeggen de aanhangers van Paul, want een zoon is een zoon en een kleinzoon een kleinzoon. (PM)

KATHOLIEK. Fotomodel Elizabeth Hurley, wereldberoemd geworden nadat haar vriend, acteur Hugh Grant, in de VS werd gearresteerd omdat hij in een auto langs de openbare weg onzedelijke handelingen met zich had laten verrichten door een prostitueé, wordt katholiek. Volgens het Britse dagblad The Guardian heeft Hurley met de Londense katholieke priester Alexander Sherbrooke haar bekering tot het katholicisme voorbereid. Sherbrooke ontkent, of althans weigert uit de school te klappen. “Zelfs als ik John Major zou ontmoeten, zou ik daar geen informatie over geven. Dit soort gesprekken zijn hoogst vertrouwelijk”, aldus de priester. Hij zei ook dat als Hurley zou binnenlopen, hij haar “misschien wel niet zou herkennen.” Hurley verklaarde in Harpers & Queen dat ze naar het Ierse platteland wil verhuizen. “Ook omdat ik een hele goede katholiek zal zijn, zal het heerlijk zijn in Ierland”, aldus Hurley. 'Stadsbeest' Hugh Grant, met wie Hurley zich na een korte crisis weer heeft verzoend, heeft volgens The Guardian een hekel aan het platteland. (DH)

HUWELIJK. De onlangs van moord op zijn ex-echtgenote en haar vriend vrijgesproken American football-speler O.J. Simpson treedt volgens het Dominicaanse dagblad Listin Diario binnenkort in het huwelijk met het fotomodel Paula Barbieri. Volgens het dagblad zou het huwelijk plaatsvinden in het in de Dominicaanse Republiek gelegen vakantieoord Casa de Campo, dezelfde plaats waar popzanger Michael Jackson vorig jaar in het huwelijk trad met Lisa Marie Presley. De advocaat van Simpson, Johnnie Cochran jr., heeft het bericht ontkend. Casa de Campo wordt sinds het bericht overstroomd door journalisten, fotografen en cameramensen, maar O.J. Simpson is er nog niet gesignaleerd. (Reuter)

De manager van de Amerikaanse Lindsey Studio's heeft verklaard dat het naaktblad Playboy een dag nadat O.J. Simpson werd vrijgesproken een studio heeft gehuurd en deze tot rechtzaal heeft omgebouwd. De studio zou zijn gehuurd voor opnamen van de 26-jarige stewardess Tracy Hampton, de vrouw die vroegtijdig uit de jury in de Simpson-zaak was weggelopen. Zij zei dat ze de afzondering die juryleden wordt opgelegd, niet langer had aangekund. (AP)

ACCOUNTANT. De Britse popzanger Sting is verwikkeld in een rechtszaak tegen zijn accountant, Keith Moore (51), die rond de vijftien miljoen gulden van Stings vermogen heeft gestoken in een reeks van verliesgevende projecten. Volgens de aanklager heeft Moore het geld zonder overleg geïnvesteerd en aangewend voor eigen gebruik. Moore, die zelf failliet is gegaan, zei deze week voor de rechtbank van Southwark Crown Court in Londen, dat Sting hem nog rond de 2,5 miljoen gulden schuldig is aan salaris. Hij verklaarde dat hij in zijn tien jaar lange zakelijke vertrouwensrelatie met Sting gewend was alleen de 'algemene uitgangspunten' van zijn investeringsstrategie aan hem mee te delen. Het geld van Sting verdween ondermeer in een bedrijf dat Russische militaire vliegtuigen ombouwt tot 'superjumbo's' en in een wereldwijde keten van Indiase restaurants. (AP)

    • Daniela Hooghiemstra