Vredesproces in Bosnië onder druk

BELGRADO, 14 OKT. De Bosnische Serviërs hebben gisteren gedreigd het vredesproces te verlaten als de Verenigde Naties niet onmiddellijk waarnemers naar het noordwesten van Bosnië sturen, waar ondanks het bestand zwaar wordt gevochten.

De waarnemers zouden daar met eigen ogen de schendingen van het drie dagen oude bestand door de Kroaten en het Bosnische regeringsleger kunnen constateren, aldus het persbureau van de Bosnische Serviërs, SRNA. De VN hebben de strijdende partijen toegang gevraagd tot de frontlinies in het gebied, aldus een VN-woordvoerder. “Het gebied van Sanski Most is een bron van zorg. Het staat vast dat zich daar ernstige gevechten afspelen.”

Kort voordat het bestand woensdag om middernacht inging veroverde het Bosnische regeringsleger Sanski Most op de Serviërs. Het regeringsleger sprak gisteren van een “defensieve opmars”. “We vallen de Serviërs niet aan. Ze provoceren ons, en wij moeten antwoorden”, aldus een Bosnische majoor.

Journalisten die Sanski Most in mochten, meldden dat het regeringsleger met zware artillerie, houwitsers en raketten de Servische linies verder naar het noorden bestookte. De Bosnische regeringsradio beschuldigde de Serviërs ervan voorraden en wapens het gebied in te brengen, en stelde dat het regeringsleger het bestand strikt eerbiedigde.

De leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, zwoer gisteren in het naburige door het regeringsleger bedreigde Prijedor de gebieden in het noordwesten van Bosnië die verloren zijn gegaan, te zullen heroveren. “De hele wereld viert vrede, maar wij hebben geen vrede (...) Maar we kunnen Sanski Most bevrijden en Prijedor verdedigen”, aldus Karadzic voor de plaatselijke radio.

Volgens hulpwerkers van de VN zijn tienduizenden mensen uit Prijedor op de vlucht. Bewoners van Banja Luka, 50 kilometer van Sanski Most, beschreven de atmosfeer daar als “erg dicht bij paniek”. Veel mensen zouden bezig zijn hun koffers te pakken, maar nog met vertrekken te wachten tot het regeringsleger en de Kroaten dichterbij komen. Rondom de stad zijn controleposten ingericht om vluchtelingen tegen te houden. (Reuter, AP, AFP)