Tijdschriften Bonaventura naar Telegraaf

ROTTERDAM, 14 OKT. De zes publiekstijdschriften van Reed Elsevier-uitgeverij Bonaventura komen waarschijnlijk in handen van De Telegraaf. Bonaventura voert uitsluitend verdere besprekingen met de tijdschriftengroep van De Telegraaf, zo heeft De Telegraaf gisteren bekendgemaakt.

De Telegraaf en Bonaventura willen niet zeggen hoeveel geld is gemoeid met de beoogde overname. Bonaventura behoort nu nog tot Reed Elsevier en geeft de tijdschriften Oor, Man, Autovisie, Elegance, Hitkrant en Residence uit. Reed Elsevier houdt het zakenblad Fem, de Elsevier Belastingalmanak en het weekblad Elsevier, die ook onderdeel zijn van Bonaventura, buiten de verkoop.

Oorspronkelijk waren acht uitgevers geïnteresseerd in de tijdschriften van de Bonaventura, waaronder VNU en Audax. Volgens De Telegraaf (uitgever van onder meer TrosKompas en Privé) publiceert het concern geen titels die concurreren met de bladen van Bonaventura. De Telegraaf en Bonaventura willen de onderhandelingen zo snel mogelijk afronden, waardoor de De Telegraaf vanaf 1 januari 1996 de exploitatie van Bonaventura kan overnemen.

De ondernemingsraad van Bonaventura is positief over de overname door de Telegraaf, zo liet OR-voorzitter R. Nods gisteren weten. Ook bij de hoofdredacteuren van de betrokken bladen zouden geen zwaarwegende bezwaren bestaan tegen overname door De Telegraaf. De Telegraaf biedt een garantie voor werk en inkomen voor degenen die in vaste dienst zijn van Bonaventura en zal ook de contracten van tijdelijke werknemers overnemen. Bovendien krijgt personeel van Bonaventura op termijn dezelfde - betere - arbeidsvoorwaarden als Telegraaf-werknemers. Bovaventura-directeur H. Gieskes liet het personeel gisteren weten dat De Telegraaf ook in financieel opzicht het hoogste bod had uitgebracht.

Reed Elsevier liet op 17 juli dit jaar weten uit de publieksbladen te willen stappen. Het concern wil zich concentreren op wetenschappelijke en professionele informatie. De dagbladen van Reed Elsevier, die zijn gebundeld in de Nederlandse Dagbladunie (onder meer NRC Handelsblad en Algemeen Dagblad) werden ook verkocht. Uitgever Perscombinatie Meulenhoff onderhandelt sinds half september exclusief met Reed Elsevier over de overname van de Dagbladunie.