Mexicaanse PRI verliest leider

MEXICO-STAD, 14 OKT. Manuel Camacho Solis, voormalig bemiddelaar in het conflict tussen de Mexicaanse overheid en Zapatista-opstandelingen in de deelstaat Chiapas, heeft gisteren aangekondigd uit de regerende Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) te stappen.

Volgens Camacho maakt de PRI geen ernst met de democratisering van de partij en het regime. “Er bestaat geen daadwerkelijke bereidheid de regering te veranderen en de partij te hervormen”, zei hij gisteren op een persconferentie. Hij gaat daaraan nu werken.

Camacho is de belangrijkste politicus die de partij verlaat sinds het uittreden van Cuauhtemoc Cardenas en Porfirio Munoz Ledo in 1987. De twee politici zijn nu leiders van de linkse oppositiepartij PRD.

Camacho was tussen 1988 en 1993 burgemeester van Mexico-Stad en lange tijd één van de grootste vertrouwelingen van ex-president Carlos Salinas de Cortari. Camacho's vertrek symboliseert de crisis waarin de PRI zich bevindt. De partij regeert Mexico al 66 jaar, maar haar macht is tanende. De PRI heeft het afgelopen jaar bij verkiezingen in belangrijke deelstaten enkele zware nederlagen geleden. (AFP)