Mag ik meedoen?

Het speelkwartier begon om half elf. De hele les hielden we nauwgezet de klok in de gaten - het was een oude pendule, nog van meester thuis. Als de bel dan eindelijk ging stormden we naar buiten en dan begon het belangrijkste deel van de schooldag. Je werd doodmoe van het hollen, vuil van het verstoppen, schor van het schreeuwen, zenuwachtig als de grote jongens ook wilden meedoen en groots als de meisjes keken. Je viel gegarandeerd een gat in je knie, gleed uit in een plas en verloor een want. Maar dat gaf allemaal niet.

Bij de aanvang van het nieuwe schoolseizoen vraagt Zaterdags Peil de lezer om een nauwgezette beschrijving van de schoolplein- en straatspelletjes van toen. Zelf komen we met gemak op de volgende lijst: touwtje springen, hinkelen, tollen, diabolo, knikkeren, landje-pik, tikkertje (ook: overlopertje), verstoppertje, touwtje-vouwen, elastieken, hula-hoop, steltlopen, blikje lopen, belletje trekken en vliegeren. Die hoeven dus niet meer, tenzij u bijzonderheden kent. Regionale varianten, afwijkende regels, bijzondere rijmpjes of liedjes. Welke attributen waren onontbeerlijk en hoe kwam u daar aan? Houdt uw inzending zo informatief mogelijk; vermeld vooral de stad of streek waar u naar school ging. Voeg een tekening of een schets bij, als dat nodig is. En beschrijf het schoolplein-gevoel van toen. Vermeld vooral de kreten of de rijmpjes van toen. Korte brieven kunnen het gemakkelijkst worden geplaatst. Deze inzenders ontvangen een boekebon van ƒ 35,-

We hopen een zo volledig mogelijke inventaris van het kinderspel te kunnen publiceren. Zaterdags Peil: wie dit leest is gek! Zaterdags Peil, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of direct via e-mail aan zpeil@nrc.nl. op Internet http://www.nrc.nl