Handel beklonken met China en Indonesië

DEN HAAG, 14 OKT. Chinese en Nederlandse zakenlieden hebben de afgelopen dagen overeenstemming bereikt over 49 investeringsprojecten in de Volksrepubliek met een omvang van 260 miljoen dollar.

Dat zei de Chinese handelsminister mevrouw Wu Yi gistermiddag in Den Haag, nadat zij in ons land tal van bedrijven en bewindslieden had bezocht. Zij maakte verder bekend dat premier Kok de Chinese premier Li Peng heeft uitgenodigd voor een bezoek volgend jaar.

Over de investeringen, in sectoren als elektronica, telecommunicatie, transport, chemie, machinebouw en landbouw, zei ze geen nadere bijzonderheden te kunnen verstrekken. De minister bezocht Nederland afgelopen week in gezelschap van een delegatie van 150 zakenlieden.

De Chinese minister was hier op uitnodiging van staatssecretaris Van Dok (buitenlandse handel). Het bezoek was een vervolg op dat van Van Dok en premier Kok aan China. Kok beloofde in China voor de komende zeven jaar geldelijke steun om de export vanuit ons land te bevorderen en de handelsbetrekkingen te verstevigen.

Minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) zei gisteren dat het in de afspraken met China gaat om “meer gaat dan alleen commerciële activiteiten”. Hij reist in december naar Peking om te overleggen over de invulling van wat in de ambtelijke wereld is gaan heten het “China-pakket van Kok”.

Gisteren bevestigde verder de Indonesische minister van handel en industrie, ir. Hartarto, dat de regering van Indonesië instemt met het pakket van financiële maatregelen waarmee Nederland de handelsbetrekkingen met dat land wil verstevigen. Hartarto was hier om te spreken met minister Wijers (economische zaken) als vervolg op het bezoek van koningin Beatrix aan Indonesië.