Haan pleegt contractbreuk voor Feyenoord

ROTTERDAM, 14 OKT. Arie Haan zal maandag voor het eerst de selectie van Feyenoord trainen. Daarvoor moet hij wel contractbreuk plegen bij PAOK Saloniki. Haan vertrok gisteren uit Thessaloniki zonder tot een vergelijk te zijn gekomen met het bestuur van de Griekse vereniging. Zijn advocaat, met wie hij door bemiddeling van Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik in contact kwam, verzekerde hem echter dat niemand hem kan tegenhouden. Als PAOK naar de rechter stapt, zal een dergelijke zaak volgens de raadsman in Griekenland jaren in beslag nemen.

Bij PAOK werd furieus op het vertrek van Haan gereageerd. Secretaris Zolomocides, de woordvoerder van de club, sprak van “een vlucht”. Hij kondigde inderdaad aan de kwestie zowel bij de Griekse rechter als bij de Europese voetbalbond UEFA aanhangig te maken. “Meneer Haan moet niet denken dat hij van ons af is.” Mr. Eric Vilé, gespecialiseerd in juridische voetbalzaken, verklaarde gisteravond op RTL-tv dat er volgens hem een gerede kans bestaat dat de UEFA het Feyenoord zal verbieden een contract met Haan af te sluiten.

Haan heeft bij PAOK nog een contract tot het einde van dit seizoen. Desondanks onderhandelde hij verleden week met Van den Herik over een verbintenis met Feyenoord bij welke club hij met onmiddellijke ingang de ontslagen Van Hanegem zou opvolgen. Ze kwamen snel rond voor een periode van twee jaar. Haan zou, zo verzekerde hij Van den Herik, de zaken met PAOK en met name met voorzitter Tomas Voulinos wel regelen. Dat ging echter niet zo makkelijk. De woedende Voulinos vroeg een afkoopsom van 500.000 Mark. “Ik betaal geen drachme”, riep Haan nog stoer aan het begin van de week. Later toonde hij zich ineens bereid 150.000 gulden op te hoesten. Dat vond men bij PAOK niet voldoende. “Arie heeft het een beetje onderschat, denk ik”, zei Van den Herik al eerder.

Haan gaf nog openlijk niet toe dat hij een fout heeft begaan door niet eerst Voulinos in te lichten over het contact met Feyenoord. De trainer sprak daarentegen van “media-begeleiding”. Daarmee bedoelde hij dat omdat er zo veel interesse voor Feyenoord is iedereen op de hoogte was van zijn gesprek in Stuttgart met Van den Herik. PAOK-voorzitter Voulinos vernam derhalve uit de krant dat zijn trainer een verbintenis met een andere club overeen was gekomen. Vervolgens weigerde hij de hele afgelopen week met Haan te praten. “Voulinos heeft een spelletje gespeeld”, zei Van den Herik gisteren over zijn Griekse collega. “Hij heeft Haan bewust aan het lijntje gehouden.” De trainer zelf wenste geen commentaar op de laatste ontwikkelingen te geven.

Haan reisde gisteravond met zijn gezin naar zijn huis in Stuttgart. Vandaag zal hij de komende tegenstander van Feyenoord in het Europa-Cuptoernooi, Everton, bekijken tegen Bolton Wanderers. Morgen zit Haan op de tribune als Feyenoord in Tilburg tegen Willem II speelt. Zijn eerste wedstrijd op de bank zal die van donderdag in Liverpool tegen Everton zijn. Drie dagen later ontmoet Feyenoord Haans oude club Ajax.