Glazen kaarten in Beijing

De kenners wisten het zeker. Nederland haalt in ieder geval de kwartfinale in de strijd om de Bermuda Bowl die op dit moment in Beijing gehouden wordt. Ons land immers had een gunstige loting, moest in zijn groep van acht bij de bovenste vier komen. Dat kon niet mis, want alleen Frankrijk en Amerika 1 waren serieus te nemen. Hoe anders valt dat nu uit. Alle acht landen bleven in de race. Misschien is het nog te vroeg voor conclusies, maar voorlopig lijkt het moeizame optreden van de Oranje-formatie deels te verklaren uit de matige vorm van ons ankerpaar Leufkens-Westra. Hun oude kwaal, rampen in de slem-zone, steekt herhaaldelijk de kop op.

Indonesië is een van de landen die voor Nederland in de poule een plaag is. Uit het onderling treffen dit spel:

Oost gever Noord NZ kw. Schoppen 105432 Harten V10742 Ruiten 92 Klaver 2WestOost Schoppen 6 Schoppen AHB Harten HB83 Harten A965 Ruiten AH74 Ruiten B1065 Klaver H764 Klaver V5Zuid Schoppen V987 Harten - Ruiten V83 Klaver AB10983West Noord Oost Zuid Westerhof Manoppo Jansen Lasut 1SA pas 2SA 1) pas 3Klaver 2) dbl 3Harten 3) pas 3Schoppen 4) pas 4Klaver 5) pas 4Harten 6) pas pas dbl 7) pas pas pas

1) 4-4-4-1 verdeling, mancheforcing relay; 2) verplicht; 3) singleton schoppen; 4) waardes in schoppen; 5) controle, slempoging; 6) niets over; 7) gezien de slempoging zeer riskant.

Eddy Manoppo start zijn singleton klaveren voor het aas van Henky Lasut en troeft het klaverennaspel af. Schoppen komt na voor het aas van tafel. De leider, Jan Westerhof, slaat HartenA en neemt onmiddellijk de succesvolle snit op RuitenV. Hij staat daarna nog een troef af, maar claimt tien slagen: OW +590. Aan de andere tafel sneuvelen Watulingas-Panelewen in 5Harten gedoubleerd min 1: Nederland wint 11 imps.

In alle wedstrijden worden tegelijkertijd dezelfde handen gespeeld. Ter vergelijking krijgt u ook het bied- en speelverloop uit de wedstrijd tussen Frankrijk en Amerika 1:

West Noord Oost Zuid Perron Cayne Chemla Burger 1SA pas 2Ruiten 1) pas 2Harten pas 3Klaver 2) pas 4Harten pas pas pas 1) Stayman; 2) manche- of slempoging met harten als troef.

De eerste drie slagen zijn identiek aan het spelverloop bij Westerhof, met dien verstande dat zuid met KlaverA start. In slag vier echter speelt Paul Chemla een harten naar de boer genomen door noord. Het schoppenvervolg loopt via de boer en de vrouw naar een troefje in dummy. De leider slaat HartenH en RuitenA, snijdt op Harten10 en trekt met HartenA de laatste troef. Chemla bewijst de snit op RuitenV niet eens nodig te hebben: hij speelt SchoppenH waarop zuid, die al twee schoppen en twee klaveren heeft afgegooid, in dwang komt: tien slagen. Aan de andere tafel is het contract ook gemaakt. Hier heeft de leider, Mike Passell, het iets makkelijker, omdat hij uit zuid een schoppenstart krijgt naar zijn boer toe.

Hoewel dit spel nog uitslaat wordt de wedstrijd een bloedbad voor de Fransen. Met name Cayne-Burger verkeren in een ongenaakbare vorm. Een staaltje 'glazen kaarten-bridge' van de hand van Jimmy Cayne:

Zuid gever Noord OW kw. Schoppen HB9874 Harten 2 Ruiten AHB8 Klaver 63WestOost Schoppen A1053 Schoppen 6 Harten 109 Harten V876 Ruiten 4 Ruiten 1097653 Klaver AB10742 Klaver H8Zuid Schoppen V2 Harten AHB543 Ruiten V2 Klaver V95West Noord Oost Zuid Perron Cayne Chemla Burger 1Harten 2Klaver 2Schoppen pas 3Harten pas 3Schoppen pas 4Schoppen pas pas pas Oost, Chemla, start met KlaverH en speelt de kleur door voor de tien. Perron switcht naar zijn singleton ruiten, genomen door noord. De leider speelt nu schoppen naar de vrouw, gedoken door west. Nu volgt troef van tafel, west legt weer klein en Jimmy Cayne speelt in de hand de zeven bij! Doek, of zoals de Engelsen zo mooi zeggen 'curtains'. Tien slagen dus voor de Amerikaan, maar hoe wist hij dat hij de snit op Schoppen10 moest nemen? De sleutel was dat Cayne de troefpositie zou ontdekken als west in slag drie met klaveren was doorgegaan. Cayne zou dan met de zeven (de acht of de negen maakt uiteraard niets uit) moeten troeven, waar oost niet overheen kan. Om die reden vermeed Perron dus een derde rondje klaveren. Het zou hem uiteindelijk niet helpen, want Jimmy Cayne trok de juiste conclusie. Inmiddels is bekend dat Nederland in de kwartfinale Zweden ontmoet. Amerika 1 heeft het niet gered.

    • Jan van Cleeff