Frankrijk schamper over Nobelprijs Rotblat

PARIJS, 14 OKT. Frankrijk heeft schamper gereageerd op het nieuws dat Joseph Rotblat, strijder tegen kernwapens, de Nobelprijs voor de vrede is toegekend. Premier Juppé zei dat de Franse beslissing een beperkt aantal proeven uit te voeren, was genomen in het nationale belang van Frankrijk en dat daar niets aan zou veranderen.

Volgens Juppé mag een beetje solidariteit van lidstaten van de Europese Unie worden verwacht. Dat geldt volgens hem ook voor Nobelprijs-natie Noorwegen, “die binnenkort lid wil worden van de Europese Unie”.

Pierre Moscovici, Kamerlid voor de Parti Socialiste, zei de toekenning aan Rotblat, de drijvende kracht achter de internationale Pugwash-conferenties over wetenschap en wereldaangelegenheden, “te betreuren omdat zij laat zien dat Chiracs beslissing de proeven te hervatten Frankrijks positie in de wereld heeft verzwakt”.

Pierre Lellouche, lid van de Assemblée Nationale en vooraanstaand adviseur van president Chirac op het gebied van buitenlandse en defensiepolitiek, liet zich gisteren tegenover buitenlandse journalisten zeer kritisch uit jegens landen die de Franse kernwapenpolitiek openlijk bestrijden. “Het is niet ons probleem als landen als Noorwegen en Zweden in een droomwereld willen leven. Dat doen zij als zij denken dat zij geen deel willen uitmaken van een bondgenootschap waarin ook kernwapenlanden zitten. Een land als Finland heeft na de Tweede Wereldoorlog jaren zonder defensie gestaan tegenover het Rode Leger.”

Lellouche noemde het een schande dat het Europese parlement en de de Europese milieu-commissaris zich bezighouden met de Franse kernproeven: “Laten zij zich druk maken over 25 kerncentrales in Oost-Europa die in ons gezicht dreigen te ontploffen. Waar hebben we het over? Het gevaar van ondergrondse proeven op een vrijwel onbewoond eiland. Laten Commissie en parlement hun werk doen.”

    • Marc Chavannes