Euforie rond technologie-aandelen verdampt op beurs VS

NEW YORK, 14 OKT. Veel beleggers in Amerikaanse technologiebedrijven zullen deze week zijn geschrokken. Een zenuwachtige stemming en vage aanwijzingen dat de perspectieven voor de industrie weinig rooskleurig zijn veroorzaakte een duikvlucht van de technologiesector. Eind van de week was de rust min of meer weergekeerd.

Vooral de Nasdaq-beurs had het te kwaad. Al enkele weken moesten de technologie-aandelen stapjes terug doen, maar maandag sloeg de paniek toe. Het was Columbus Day zodat veel handelaren vrijaf hadden genomen. Kennelijk waren alleen de zenuwachtige handelaren op hun post en die joegen de koersen omlaag, in de veronderstelling dat de cijfers over het derde kwartaal tegen zouden vallen. De bekendmaking van Motorola dat het iets minder was dan verwacht was voor velen een bevestiging daarvan. Motorola kwam overigens pas met zijn cijfers na het sluiten van de beurs en het betrof recordomzet- en winstcijfers! De winstgroei bedroeg 30 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De volgende dag werd echter alleen maar gehamerd op enkele details in het derde-kwartaalverslag van Motorola, waarin werd gemeld dat de verkoop van mobiele telefoons minder hard zal groeien en de verkoop van chips wellicht ook. De Dow Jones deed ook mee in de mineurstemming en dook 65 punten direct na de opening. Dat werd sommige handelaren te gortig en zij namen de lage koersen te baat om te gaan kopen. De markt herstelde zich nog dezelfde dag en heeft zich inmiddels gestabiliseerd.

“Motorola's mededeling dat de verkoopgroei van mobiele telefoons afneemt heeft meer te maken met een algemene trend dan met het bedrijf zelf”, zegt Laura Lally, telecomspecialist aan de Hofstra University op Long Island. “Er is op dit moment te weinig spectrum om de groei van mobiele telefoons ongehinderd voort te kunnen zetten. De prijzen kunnen niet verder omlaag waardoor de mobiele telefoon tijdelijk alleen een apparaat is voor de gegoede middenklasse.” Lally verwacht dat als er meer spectrum beschikbaar komt de groei weer zal stijgen en de prijzen verder kunnen dalen.

Andere fondsen die zijn getroffen door de bear-stemming in de technologiesector zijn IBM (hardware en software), Microsoft (software), Mikron Technology (chips), Texas Instruments (chips) en US Robotics (modems). Deze fondsen hebben eerder dit jaar een enorme stijging doorgemaakt, die al vaker is omschreven als een bubble. De verhouding tussen koers en winst liep bij sommige bedrijven op tot vijftig of hoger. IBM stond op de laatste dag van vorig jaar op 56,5 en Microsoft op 80,6. Micron Technology stond op 46,5, Texas Instruments op 63,5 en US Robotics op 34,6. Zes maanden later stonden IBM en Microsoft echter op respectievelijk 114,6 en 109. Micron Technology steeg veertig punten, Texas Instruments was bijna twintig punten geklommen en het aandeel US Robotics vervijfvoudigde zich bijna tot 161,75.

De bubble kreeg zijn eerste tik al in juli en is, nadat de Nasdaq op 13 september een recordhoogte - 1076 - haalde, verder leeggelopen. Veel analisten spreken echter van een gezonde correctie. Als een markt of een sector enorm hard stijgt, is er af en toe een lichte terugslag. Het is te vergelijken met een leger dat stormenderwijs oprukt maar dan vervolgens even halt moet houden om de bevoorrading te checken en zich te hergroeperen.

De kwartaalcijfers van Texas Instruments boden de markt gisteren een goed houvast. Het bedrijf liet goede resultaten zien, maakte uitstekende vooruitzichten bekend en meldde ook dat het kapitaalsinvesteringen deed om aan de vraag te voldoen. De aankondiging deed niet alleen het aandeel Texas Instruments goed, maar bracht samen met andere goede kwartaalcijfers van enkele bedrijven de beurs in een goede stemming.

De technologiesector op de beurs mag dan even pas op de plaats maken, daarbuiten heeft de branche goede vooruitzichten voor dit jaar en volgend jaar. In 1990 werd 3 procent van het bbp aan technologie besteed, nu is dat 5 procent. Mogelijk zijn beleggers in verwarring omdat de economische groei dit kwartaal niet zo explosief is als eind 1994, maar er is wel degelijk groei en dat zal tot in 1997 zo blijven. Overigens verwachten marktanalisten dat deze hele maand de aandelenonrust blijft. Dat zal echter vooral in één sector, de technologie, zijn. De bankfondsen, transport en consumentenartikelen doen nauwelijks mee. Van een echte bear-market is dus geen sprake.

    • Lucas Ligtenberg