Brouwers mijdt ons land

ROTTERDAM, 14 OKT. De in België wonende schrijver Jeroen Brouwers wil niet meer in Nederland optreden. Nooit meer. Daarom heeft hij zijn medewerking aan het literaire theaterspektakel 'Geletterde Mensen' (samen met Benno Barnard en Geert van Istendael), dat aanstaande maandag in het Vlaams Cultureel Centrum in Amsterdam gehouden zou worden, afgezegd. De Nederlandse tournee van 'Geletterde mensen' is daarmee van de baan. Brouwers wil alleen nog aan de optredens in Vlaanderen meewerken.

Volgens Behoud de Begeerte, het bureau dat de voorstelling produceert, stuitte het Brouwers van meet af aan tegen de borst om in Nederland op te treden. “Maar”, zo schrijft Luc Coorevits in een brief aan alle gedupeerde theaters in Nederland, “Brouwers heeft uiteindelijk wel toegezegd.”

In een reactie vandaag zegt Brouwers niets van een dergelijke toezegging te weten. “Als Behoud de Begeerte dat zegt, dan liegen ze”, aldus Brouwers. De schrijver wenst niet in te gaan op zijn motieven om niet meer naar Nederland te komen.

Het Vlaams Cultureel Centrum is niet in staat een alternatieve voorstelling te programmeren voor aanstaande maandag. “Daarvoor is het te kort dag”, aldus programmeur Els Stubbe.