Zuid-Libanon: drie doden door bom

TEL AVIV, 13 OKT. Drie Israelische soldaten zijn gisteravond in Zuid-Libanon gedood toen een bom langs de weg waar ze over reden, ontplofte. Zes soldaten werden bij dit incident, dat tot veel beroering in Israel heeft geleid, gewond. De moslim-extremistische Hezbollah heeft de verantwoordelijkheid voor deze “aanval tegen de Israelische bezettingsmacht” opgeëist.

Het incident had plaats in de oostelijke sector van de zogeheten Israelische veiligheidszone in Zuid-Libanon. Israelische helikopters, tanks en artillerie hebben volgens militaire kringen in Tel Aviv inmiddels doelen van Hezbollah daar onder vuur genomen.

Sedert enkele jaren is het Israelische leger in Zuid-Libanon verwikkeld in een nog steeds onbesliste guerrilla-oorlog met Hezbollah. Dit jaar zijn volgens een legerwoordvoerder in Tel Aviv daar zestig soldaten gesneuveld. Tegenover de Israelische overmacht in materieel en manschappen stellen de strijders van Hezbollah de steun van de shi'itische meerderheid van de bevolking. Hun gedegen terreinkennis stelt hun in staat het Israelische leger voortdurend te verrassen. Onlangs ontsnapte Israels opperbevelhebber, generaal Amnon Shahak-Lipkin, met zijn staf in Zuid-Libanon aan de dood toen een bom achter zijn wagen ontplofte.

Volgens Israels leiders is Syrië, dat grote delen van Libanon controleert, in staat aan de oorlog van Hezbollah tegen Israel een einde te maken. Het Israelisch-Syrisch vredesoverleg zit echter in zo'n diepe impasse dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, er gisteren van heeft afgezien zich aan een nieuwe bemiddelingspoging tussen Jeruzalem en Damascus te wagen.