Wijnanda Deroo

Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag. T/m 9 nov. Wo t/m za 12-17u. Prijzen 1100 tot 3700 gulden. Foto's voor de stad, Gemeentearchief, Amsteldijk 67, Amsterdam. T/m 19 nov. Dag. 11-17u.

Wijnanda Deroo (Zeist, 1955) exposeert bij galerie Van Kranendonk in Den Haag een serie nieuwe kleurenfoto's, getiteld Living Arrangements. Deroo, die sinds 1989 in New York woont, fotografeerde interieurs van typisch Amerikaanse 'mobile homes' die aan aspirant-kopers gestoffeerd en gemeubileerd worden aangeboden. De combinatie van een benauwde ruimte met een protserige inrichting levert bijzondere beelden op die zich in je geheugen vastzetten.

Door het grote formaat van de foto's heb je als toeschouwer het gevoel dat je zelf in de kamers op de plastic loper staat die als bescherming over het kamerbreed tapijt is gelegd. Allerlei details vallen op: het prijskaartje aan het eetkamerameublement en de bank met salontafel waarop een boeket kunstbloemen staat. De kleuren van bank en boeket zijn zo goed op elkaar afgestemd dat de bloemen vrijwel onzichtbaar zijn.

Een ander onderdeel van de inrichting dat telkens de aandacht trekt zijn de weelderig gedrapeerde gordijnen. Naast deze luxueus ingerichte nieuwe caravans, hangen als contrast ook enkele foto's van afgedankte mobile homes, die, zo vertelde Deroo op de opening van de tentoonstelling, tegen statiegeld kunnen worden ingeleverd bij de leverancier. In deze uitgewoonde, kale vertrekken hangt alleen nog wat luxaflex schots en scheef voor het raam.

Deroo is niet geïnteresseerd in mooi of lelijk. Twee jaar geleden zei ze in een interview in NRC Handelsblad: 'Het gaat mij om de atmosfeer van een ruimte. Die wil ik overbrengen.' Eerder maakte Deroo series over Franse hotelkamers (1980), Hollandse huiskamers (1992) en vervallen synagoges in New York. Deroo fotografeerde tot nu toe meestal in zwart-wit, alleen de opnames van de Hollandse huiskamers waren in kleur omdat het om een tijdsbeeld ging, waarvan kleur een onmisbaar onderdeel is. Bij Galerie Van Kranendonk hangen ook enkele oudere foto's van mobile homes in zwart-wit. Terwijl bij de kleurenfoto's het oog bijna automatisch valt op onderdelen van het interieur zoals textuur en kleur van de stoffering en de meubels, ziet men in zwart-wit eerder de compositie als geheel en de verdeling van het licht.

Werk van Deroo is tot begin november ook te zien op de tentoonstelling Foto's voor de stad in het Amsterdamse Gemeentearchief. Sinds 1971 krijgen fotografen van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst opdracht om bepaalde aspecten van het leven in de stad vast te leggen. Deroo koos als onderwerp de nieuwe stad aan het water. Haar monumentale zwart-wit foto's van hoge kantoorgebouwen en woonblokken met op de voorgrond een uitgestrekte watervlakte, vallen temidden van de andere foto's op door de afwezigheid van mensen.

    • Din Pieters