VS staken programma van lasers die blind maken

WASHINGTON, 13 OKT. De Amerikaanse strijdkrachten zullen de ontwikkeling staken van laserwapens die tot doel hebben mensen blind te maken. De Amerikaanse onderminister van defensie, John White, zei gisteren het leger opdracht gegeven te hebben een einde te maken aan het zogeheten Laser Countermeasures System-programma (LCS). Het LCS omvat een tiental verschillende laserwapens, waarvan enkele al als prototype zijn gebouwd.

Zulke wapens produceren een intense bundel elektromagnetische straling in of nabij het zichtbare deel van het spectrum, die het netvlies van degene die erin kijkt beschadigt of verwoest. Het besluit om het LCS te beëindigen komt een dag nadat het leger formeel opdracht had gegeven voor de bouw van twintig blindmakende lasers met een waarde van in totaal twaalf miljoen dollar.

Internationale organisaties als de Verenigde Naties en het Rode Kruis, en mensenrechtenactivisten veroordelen blindmakende laserwapens als “inhumaan”. “Het gebruik van blindmakende lasers is een onacceptabele manier om oorlog te voeren”, aldus een woordvoerder van de mensenrechtengroep Human Rights Watch eerder deze maand. “Hun gebruik en produktie moet worden verboden voor ze een nieuw smerig oorlogshoofdstuk zullen inluiden.” De VN-conferentie in Wenen over de herziening van het Conventionele-Wapensverdrag uit 1980 ondertekent vandaag een protocol dat het gebruik en de verkoop van blindmakende laserwapens verbiedt.

Volgens het militaire tijdschrift Jane's Defense Weekly ontwikkelen China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Israel verblindende laserwapens. Sommige van deze wapens zijn niet groter dan een fototoestel en kunnen op een geweer worden gemonteerd. Volgens het blad heeft China als enige land een dergelijk wapen op de markt gebracht; op wapenbeurzen in Abu Dhabi en de Filippijnen heeft het een blindmakende laser te koop aangeboden.

Een Pentagon-woordvoerder noemde het gebruik van laser-instrumenten voor andere militaire doeleinden, zoals doelaanwijzing voor lasergeleide wapens, echter “van vitaal belang”. Het Amerikaanse leger stelde zich tot voor kort op het standpunt dat blindmakende lasers tot doel hadden elektro-optische sensoren zoals richtapparatuur en nachtkijkers te beschadigen. Volgens tegenstanders van deze wapens vernietigen ze echter eerst het oog van degene achter de sensor en dan pas de sensor zelf. (Reuter, AP)