VN-conferentie in Wenen mislukt

WENEN, 13 OKT. De conferentie van de Verenigde Naties in Wenen om het Conventionele-Wapensverdrag uit 1980 te herzien, is mislukt. De veertig deelnemende landen besloten gisteren, na drie weken, de onderhandelingen te staken zonder dat zij overeenstemming hadden bereikt over een verbod op landmijnen gericht tegen personen, het belangrijkste doel van de conferentie. Volgens berekeningen van de VN liggen ruim 110 miljoen niet geëxplodeerde landmijnen verspreid over 64 landen. Het Internationale Rode Kruis schat dat mijnen iedere maand zo'n achthonderd personen doden en twaalfhonderd mensen voor het leven verminken. Elk jaar opnieuw worden er twee tot vijf miljoen nieuwe mijnen gelegd, terwijl er niet meer dan honderdduizend worden geruimd. Verscheidene landen die mijnen produceren of gebruiken, waaronder China, Pakistan, Rusland en Mexico, verzetten zich tegen het verbod. De voorzitter van de conferentie, de Zweed John Molander, heeft voorgesteld om de onderhandelingen tussen 11 en 20 december voort te zetten in Genève. (AFP, Reuter)