VN: 'bestand in Bosnië nageleefd'

SARAJEVO, 13 OKT. Het gisterochtend ingegane bestand lijkt een eind te hebben gemaakt aan de strijd in Bosnië. De Bosnische regering heeft gisteren niettemin nieuwe voorwaarden verbonden aan de hervatting van het vredesoverleg op 31 oktober.

De partijen in Bosnië beschuldigden elkaar gisteren de hele dag van schendingen van het bestand. Vrijwel al die meldingen hadden betrekking op het front bij Sanski Most, in het noordwesten van Bosnië. De VN konden die meldingen niet bevestigen, omdat ze geen waarnemers ter plaatse hebben. De opperbevelhebber van de Bosnische Serviërs, generaal Ratko Mladic, schreef in een protestbrief aan de VN dat de moslims en Kroaten bij Sanski Most het bestand “totaal negeren” en omvangrijke troepenversterkingen hebben gestuurd.

President Izetbegovic van Bosnië zei gisteren in Wenen optimistisch te zijn dat er nog dit jaar een vredesakkoord komt. “Ik denk dat dit bestand vrede zal brengen”, aldus Izetbegovic. De Bosnische minister van buitenlandse zaken, Muhamed Sacirbey, stelde gisteren nieuwe voorwaarden aan de hervatting van het vredesoverleg op 31 oktober. Hij eiste dat de Bosnische Serviërs twee wegen openen: een uitvalsweg uit Sarajevo en de weg naar de enclave Gorazde, in het oosten van Bosnië. De Amerikaanse bemiddelaar Richard Holbrooke zei gisteren van de presidenten van Bosnië en Servië de belofte te hebben gekregen dat ze vanaf 31 oktober “blijven praten totdat we resultaten boeken”. De twee hebben volgens Holbrooke beloofd “niet te dreigen met weglopen en geen ultimata te stellen”.

De derde bij het overleg betrokken president, Franjo Tudjman van Kroatië, heeft zo'n belofte niet gedaan, maar dat is volgens Holbrooke niet zo relevant: “Hij is een belangrijke deelnemer en zijn steun is essentieel, maar hij hoeft er niet bij te zijn als we ons door territoriale of constitutionele thema's worstelen. Hij kan zijn minister van buitenlandse zaken hier laten en op en neer reizen tussen Zagreb en de VS”, aldus Holbrooke. (Reuter, AP, AFP)