Spigt ziet het licht

Topadvocaat Leo Spigt, de gun for hire van Joep van den Nieuwenhuyzen, Borsumij-topman Jan Noordam en de familie Van der Valk, vertrekt naar zonniger oorden. Spigt verruilt het gerenommeerde kantoor Loeff Claeys Verbeke voor Smeets, Thesseling & Van Bokhorst op Curaçao. De man die ooit krakers in Amsterdam verdedigde gaat nu de zaken behartigen van bedrijven die om fiscale redenen op de Antillen zitten.

Spigt (47) maakte naam bij het Amsterdamse Advocaten Kollectief. Als sociaal bewogen advocaat nam hij de gevestigde advocatuur onder vuur. Maar eind jaren tachtig wilde hij iets anders en koos voor het 'grote geld'. Uiteindelijk belandde Spigt bij Loeff, een groot traditioneel kantoor met vooral zakelijke cliënten. Tussen de zeer discrete vennoten van Loeff was de extraverte Spigt een vreemde eend in de bijt, maar niet zonder succes. Tot verbazing van sommige collega's koos Begemann-topman Van den Nieuwenhuyzen, toen geen cliënt van Loeff, Spigt als advocaat in de HCS-voorkennisaffaire.

Met zijn keuze voor het trustwezen in de Antillen raakt Spigt nog verder verwijderd van zijn sociale 'roots'. Maar Spigt beschouwt de verhuizing naar Willemstad als een tijdelijke zaak. Tegen zijn zestigste hoopt hij in de provincie nog eens een eenmanspraktijkje te beginnen. “Ik ben iemand die zoiets gewoon doet”, zo vertrouwde hij De Volkskrant toe. Er is nog hoop voor de gewone man.

    • Paul Wessels