'Onze zendmast is een breinaald'

Het commerciële station Veronica Nieuwsradio begint maandag met uitzenden op de middengolf, maar is dan nog niet in het hele land te horen.

Op de AM-frequentie 1395 is het station in een straal van 60 kilometer rond Lopik te volgen. “Onze zendmast is een breinaald”, zegt Veronica-directeur J. Daalmeijer. Pas vanaf half november krijgt Veronica de beschikking over een sterkere zender die het hele land bereikt. Hoe dan ook - Veronica wilde niet langer wachten. Vanaf maandag brengt ze van zeven tot negen in de morgen, van twaalf tot twee 's middags en van vier tot negen 's avonds haar selectie van het nieuws. Op het hele uur een nieuwsrubriek van tien minuten, op het halve uur de koppen van het nieuws en elk kwartier verkeersinformatie van de ANWB. De rest van de tijd wordt gevuld met 'talkradio' waarin luisteraars moeten reageren op 'prikkelende nieuwsstellingen' van een presentator. 'Bent u voor de doodstraf?' 'Is O.J. Simpson schuldig?' Presentator Theo van Gogh wil met zijn 'talkradio' zoveel mogelijk luisteraars kwaad krijgen. Dat moet hij ook wel: “Als je genoeg haters hebt, weet je ook zeker dat je genoeg bellers krijgt.” De concurrentie met de nieuws- en actualiteitenzender van de publieke omroepen vergelijken ze bij Veronica met 'vissen in dezelfde vijver'. Alleen: “Als ze bij Radio 1 nog uitgebreid bezig zijn met het wegen van een exemplaar, heeft Veronica Nieuwsradio het volgende al op het droge”, zegt directeur/hoofdredacteur A. Berends. Maar bij de sportverslaggeving vist Veronica achter het net. De rechten daarvoor liggen voor het grootste deel bij de NOS. “Wij richten ons vooral op voor- en nabeschouwingen”, zegt chef sport Jacques de Krom. De Veronica-verslaggevers gaan wel naar alle grote sportevenementen toe. Maar: “Als Feyenoord naar een onbeduidende tegenstander in een ver land moet, dan gaan we niet mee. Speelt Roda tegen Inter Milan, dan zitten we in Milaan op de tribune.”

Op veel uren van de commerciële nieuwsradio klinkt vooralsnog middle-of-the-road muziek. Voor de meest uren 'talkradio' moeten de presentatoren nog gevonden worden. Vandaar dat ze bij Veronica ook zo blij zijn met het gesproken woord van Deutsche Welle. Deze Duitse publieke omroep brengt iedere avond tussen zeven uur en half acht het nieuws uit Duitsland in het Nederlands.

Op zaterdag heeft Veronica Nieuwsradio dan een Duitse taalcursus - met gratis lesmateriaal.

    • Monique Snoeijen