Leufkens steelt show in China

DEN HAAG, 12 OKT. De Nederlands bridgeploeg oogst vreemde resultaten tijdens de voorronden in de strijd om de Bermuda Bowl in Peking. Remises tegen het hoog ingeschatte Amerika 1, dat oogt nog redelijk normaal. Maar wat te denken van nederlagen tegen een toch bescheiden bridge-natie als Zuid-Afrika? Of van een verlies met maximale cijfers van een op drift geraakt Frankrijk?

Maar het is niet alleen sores voor Holland. Zo werd leider Argentinië met 25-3 geplet en staat Nederland nog steeds vierde in de poule. Houdt het die plaats, dan speelt Oranje komend weekeinde de kwartfinale.

Het optreden van de Nederlandse spelers is uitermate wisselvallig. Down gaan in slems die je kan maken, slems missen, slems bieden met twee azen buitenboord, manches in de verkeerde hand. Toch wisten Jansen-Westerhof ook een prachtig grootslem uit te bieden, gemist door de tegenstander.

En dan het geval Leufkens. Hij is en blijft een buitenbeentje. Vermoedelijk is hij van alle Nederlandse spelers behept met het meeste bridgetalent. Dat wil ook wel eens tegen hem werken. Vooral als hij als enige kiest voor een voortzetting die verliezend blijkt te zijn. Zo stond hij alleen toen hij in slem verkoos op een dwang te spelen. Hij ging down, terwijl de rest zich met succes op de vijftig procent kans van een snit verliet.

Toch stal Leufkens ook twee keer de show met prachtige staaltjes verdedigingskunst. Door onder een aas en een heer vandaan te kaarten, speelde hij samen met zijn partner Berry Westra 4 down. Het spel werd verder aan alle tafels gemaakt. Een dag eerder had Enri Leufkens al een briljante, heel ongebruikelijke verdediging aangelegd tegen een Argentijns 5 bod. De leider, die de fout had gemaakt door troef te trekken, ging zo twee down extra. Dit was het spel:

Derde ronde, Nederland-Argentinië, spel 5

Noord

Noord

/NZ

HB7

AV83

B95

H82

West

Oost

4

A10632

H64

7

H763

AV1042

B10954

V6

Zuid

V985

B10952

8

A73

WestNoordOostZuid

MuzzioWestraVelegasLeufkens

121)4

4SA2)dbl5dbl

paspaspas

1) Michaels cuebid: schoppen en een lage kleur; 2) stelt redding voor in een lage kleur.

Zuid, Leufken startte met B en speelde de kleur door. De leider troefde en trok daarna in drie rondjes de troeven (fout). Daarna speelde de leider klaveren van tafel naar zijn vrouw. Leufkens dook deze slag! Hierna was het voor de leider niet meer mogelijk om de klaveren in de dummy hoog te maken en maakte hij uiteindelijk maar acht slagen: drie down. Op de andere tafel speelde Nederland in OW 2. Dat ging twee down, maar Nederland won op dit spel negen imps.

    • Jan van Cleeff