LABOUR M.P. EN ERWTENPRUT

Hebben politiek en eten iets met elkaar te maken? Onze minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo vond een tijdje geleden van niet en hij liet zich kritisch uit over de gewoonte om tijdens een diner voor toppolitici allerlei Europese problemen te bespreken.

In Engeland denken ze daar nu even heel anders over. Om te bewijzen dat de Labourpartij geen voeling meer heeft met de arbeidersklasse werd tijdens het congres in Brighton de volgende al wat oudbakken roddel verspreid: 'Iemand' bezocht 'ergens' een fish & chipshop, wees op een bak met erwtenpuree en zei: “Geef mij maar wat van die lekkere guacamole”. Het invullen van de juiste namen is een beetje een probleem. Het vaakst wordt de naam van het brein achter labourleider Tony Blair, Peter Mandelson, MP voor Hartlepool, genoemd. Mandelson ontkent en zegt dat het een steeds terugkerend, stom, verkeerd kletsverhaal is. The Sunday Times ging op onderzoek uit en ontdekte allereerst de bron van dit uit 1986 stammende verhaal. De krant bezocht dertig fish & chipsshops in Knowsley en stuitte op Alice McIver die zich de eigenaardige bestelling herinnerde. Men liet haar een aantal foto's zien van Labour politici en van andere mannen met en zonder snor. Bij de foto van Mandelson aarzelde Alice en zei dat hij haar wel bekend voor kwam. Toen men Mandelson met haar herkenning confronteerde beweerde hij dat hij nog nooit van zijn leven in Knowsley was geweest. Men vroeg een collega MP uit Knowsley George Howart of dat klopte. Nee dus. Mandelson heeft verschillende keren Knowsley bezocht. Mandelson belde naar de krant om te zeggen dat hij zich had vergist en dat hij dacht dat hij toch wel in Knowsley was geweest omdat zijn broer daar had gewerkt. Wel voegde hij er aan toe dat hij er nimmer een fish & chipswinkel had bezocht...

Vandaag een smaakvol politiek recept van Michael Foot, die er op staat dat de bouillon wordt getrokken van kalfschenkel, ui, wortel, stengels bleekselderij en verse kruiden als salie, munt, peterselie, koriander en dragon. Hij raadt het gebruik van een snelkookpan aan.

PASTINAAK EN SINAASAPPELSOEP

3/4 liter bouillon 1 pastinaak 1 kleine ui 1 sinaasappel 25 gram boter zout en peper

Zeef de zelfgetrokken bouillon en zet de bouillon een nacht in de koelkast. Verwijder het laagje vet op de bouillon. Snijd de geschilde pastinaak in kleine stukjes en de gepelde ui in dunne ringen. Bak de pastinaak en ui in de boter tot de groente zacht maar niet bruin is. Rasp intussen de gewassen schil van de helft van de sinaasappel. Pers de sinaasappel uit. Doe de sinaasappelrasp en het sap in de bouillon en voeg ook de pastinaak en ui toe. Breng de soep op smaak met peper en zout. Laat de soep zachtjes koken tot de groente gaar is. Pureer de soep met behulp van een staafmixer of een keukenmachine. Van Michael Foot mag er in plaats van kalfsbouillon ook zelfgetrokken kippebouilon gebruikt worden.

    • Anne Scheepmaker