Körver: 'Heren, deze trainer is ontslagen'

DOETINCHEM, 13 OKT. Een leeuwtje in oranje tenue, twee voetbalschoentjes en een vaantje van De Graafschap bungelen aan de achteruitkijkspiegel van de luxueuze Citroën. Het vaantje blijft hangen, ook al is enkele uren tevoren in een gesprek met de voorzitter de knoop doorgehakt. Frans Körver mag dan door de Doetinchemse eredivisieclub als trainer aan de kant zijn gezet, De Graafschap blijft voor hem “een schitterende club”.

Donderdagochtend half elf. De profs van De Graafschap druppelen binnen op het complex van voetbalvereniging Gaanderense Boys, even buiten Doetinchem. Klein Milanello wordt het liefkozend genoemd. Terreinknecht Theo parkeert zijn bestelautootje vol trainingsattributen voor de kantine. Op dat moment voeren Körver en voorzitter Hylke Enzerink een een gesprek in hotel Ruimzicht te Zeddam, waar de in Roermond woonachtige Körver sinds een jaar lang een paar dagen per week verblijft. In Gaanderen leidt hulptrainer Hans van Doorneveld ondertussen de training. Het handjevol hondstrouwe supporters langs de lijn geeft zich over aan bespiegelingen over de trainer. “Als ie zondag van Volendam wint, zijn de problemen allemaal weer vergeten.” Maar het doek is al gevallen. Drama in Doetinchem.

In september vorig jaar begon Körver bij De Graafschap, dat op dat moment onderaan in de eerste divisie stond. De oefenmeester was een paar maanden eerder aan de kant gezet bij VVV. Bij Wageningen, Fortuna Sittard, MVV en VVV maakte Körver ooit de sprong naar de eredivisie. Ook in Doetinchem slaagde hij daar in. De vreugde in juni na de promotie maakte snel plaats voor ergernis over de slechte resultaten. De Graafschap zit weer in de degradatiezone, terwijl de ambitieuze club dit seizoen per se in de eredivisie wil blijven. De trainer is het eerste zoenoffer.

Zeddam, donderdagmiddag kwart over twee. Voor het laatst trekt Körver de deur van zijn kamer in hotel Ruimzicht achter zich dicht. Aan de bar spoelt hij met bronwater zijn teleurstelling weg. Over de uitkomst van het gesprek met voorzitter Enzerink wil hij nog geen mededelingen doen. Handenschuddend neemt hij echter afscheid van het personeel. “Lieve mensen, tot ziens”, klinkt het in zoet Limburgs. Hij omhelst 'tante Dora', die haar ogen niet droog houdt en vindt dat de coach groot onrecht is aangedaan. “Het ga je goed, Frans.” Het is overduidelijk: Körver is inmiddels ex-trainer van De Graafschap. Hij pakt zijn sporttas en verdwijnt.

In stadion de Vijverberg, waar Körver even na half drie arriveert, is hem geen afscheid van de selectie gegund. Het zou de voorbereiding op de wedstrijd van zondag verstoren, meent de voorzitter. De ex-trainer: “Ik moet zoveel verdragen, dan ook dit maar.”

Körver laat de sporttas op de achterbank liggen en loopt de kantine binnen. Daar is aanvoerder Jan Oosterhuis in gesprek met een paar journalisten. “Heren, u hoeft niet langer te wachten”, richt Körver zich tot de aanwezigen, “deze trainer is ontslagen.” Hij richt zijn blik op Oosterhuis. “En deze groep verdient een goede trainer”.

Los van de slechte resultaten van de afgelopen weken vormden uitlatingen in de pers, van trainer en voorzitter, de opmaat naar de gebeurtenissen die tot het ontslag van Körver hebben geleid. Een aantal spelers had het vertrouwen in de trainer opgezegd. Niks bijzonders, vindt Körver, hij had immers met ruim twintig spelers te maken, elk met hun eigen belang. “Er zit wat schuil in die groep. Wat dat is weet ik niet.” Körver, die al een week niet meer op de training was verschenen, licht zijn vertrek voor de camera toe. Verderop nuanceert aanvoerder Oosterhuis de rol van de spelers. “Natuurlijk was er kritiek, maar dat is wat anders dan het vertrouwen opzeggen.” De aangeslagen trainer probeert zich met galgehumor staande te houden. Op de vraag of we hem ooit nog in het voetbal aan het werk zien, zegt hij: “Ja thuis, achter in de tuin. Ik moet het gras maaien.” Dan weer serieus: “Stel je mij eens voor, zonder veld. Zie je mij thuis met Thea op de bank zitten? Als er vanavond een club komt, ga ik morgen aan de slag.” Van onvrede of rancune is bij Körver geen sprake, “onbegrip” is er wel. “Ze moeten mij nog vertellen wat ik misdaan heb.”

Voorzitter Enzerink over het gesprek met de Limburger eerder die dag in Zeddam: “Ik hoopte dat we op één lijn zouden komen en dat zitten we nu ook.” Wat de voorzitter betreft is er geen duidelijke oorzaak voor het ontslag, dat hij echter geen ontslag wenst te noemen. Het was een “proces”.

In de driehoek Zeddam-Gaanderen-Doetinchem wordt intussen druk gespeculeerd over De Nieuwe Man. Jan Reker, de trainer van het in de eerste divisie wegkwijnende MVV, wordt veelvuldig genoemd. Misschien kan Körver dan terug naar MVV, waar hij ooit het doel verdedigde en trainer was. In De Geusselt zou hij opnieuw zijn specialiteit kunnen beproeven: diep gezonken clubs naar de eredivisie leiden.

    • Ward op den Brouw