KLM mag over China naar Hongkong vliegen

DEN HAAG/ PEKING, 13 OKT. KLM mag voortaan op zijn routes naar Hongkong over Chinees grondgebied gaan vliegen. Dat is de uitkomst van overleg gisterochtend in Peking tussen minister Jorritsma van verkeer en waterstaat en de Chinese vice-minister van luchtvaart Li Zhao. Behalve kortere vliegtijden betekent dit ook een kostenbesparing voor de KLM.

De besprekingen over een luchtvaartverdrag, waarin landingsrechten van KLM en Martinair op Chinese luchthavens moeten worden geregeld, zullen in november hervat worden. Het overleg tussen Jorritsma en haar Chinese collega verliep volgens het ministerie “in een vriendelijke en open sfeer”.

Jorritsma heeft steun van Nederlandse kant toegezegd bij de ontwikkeling van de Chinese luchtvaart. Zo zal Schiphol een managementtraining verzorgen voor topmanagers uit China. Ook zal Nederland zorgen voor trainingen voor Chinezen die werken in de luchtverkeersbeveiliging.

Van Nederlandse kant ziet men de resultaten die Jorritsma in Peking bereikt heeft als een teken van de steeds beter wordende relatie tussen Nederland en China op luchtvaartgebied. (ANP)