Kinderfilmfestival Cinekid

Cinekid. 14 t/m 22 okt. De Meervaart, Osdorpplein 205, Amsterdam. Inl. in de festivalkrant en op tel. 020-6247110.

Morgen begint in de Meervaart in Amsterdam het negende Cinekid-festival. Negen dagen lang zullen kinder- en jeugdfilms en televisieprogramma's worden vertoond. Op 25 andere plaatsen in Nederland zal tot en met eind oktober een kleine keuze uit het programma te zien zijn.

Het Nederlandse schaaksprookje Lang leve de koningin van Esmé Lammers (op deze Kinderpagina geïnterviewd) is niet alleen de openingsfilm van Cinekid, maar ook een van de 16 films die meedingen mee naar de Cinekid Awards, de prijzen voor de beste films.

Ook voor het beste televisieprogramma wordt een prijs uitgereikt: de Kinderkastprijs 1995. Op een door Nederland 1 en 3 live uitgezonden galamiddag (za 21 okt) zal een jury met onder anderen Maartje van Weegen en Katja de Bruin kiezen tussen de volgende 5 programma's: Pepette, De legende van de bokkerijders, Link, Het NOS-Jeugdjournaal, Een naam in Israel en NLDTV. De programma's zullen aanstaande woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag op Nederland 3 herhaald worden.

Tijdens Cinekid worden niet alleen films van het afgelopen jaar vertoond. Omdat de film dit jaar precies honderd jaar bestaat, zijn er twee speciale programma's georganiseerd: een met slapsticks van de Amerikaanse komiek Buster Keaton (di 17 okt) en een met filmversies van de boeken van de negentiende-eeuwse science-fictionschrijver Jules Verne (over wie meer op deze pagina). Daarnaast is er een terugkijkprogramma met televisieseries uit de jaren zeventig (De Stratemakeropzeeshow en Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?), dat vooral leuk is voor volwassenen van een jaar of dertig. Ook bedoeld voor volwassenen is een discussiemiddag over geweld op de televisie en in computerspelletjes. Kinderen zijn daar niet welkom. Daarom hebben we voor de Kinderpagina een aantal kinderen over dit onderwerp naar hun mening gevraagd.