Hoge straffen voor racistische daders aanslag Solingen

BONN, 13 OKT. Vier jongemannen uit de Westduitse stad Solingen die op pinksterzaterdag 1993 in hun woonplaats de brand stichtten in het huis van een Turkse familie, waarbij vijf vrouwen en meisjes om het leven kwamen, zijn vanmorgen door het gerechtshof in Düsseldorf veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen.

De oudste van het kwartet, de 25-jarige Markus G., kreeg 15 jaar, de drie anderen (nu 18, 19 en 22), werden volgens het jeugdstrafrecht bestraft en kregen elk de maximumstraf van tien jaar. De officier van justitie had in alle vier gevallen levenslang geëist.

De familie van de slachtoffers reageerde vanochtend verontwaardigd op de uitspraak. Ze vond de straffen te laag.

Ondanks het feit dat de vier mannen ontkenden de brand te hebben gesticht, twee van hen hadden eerdere bekentenissen ingetrokken, achtte rechter Wolfgang Steffen hun schuld bewezen, zei hij vanmorgen. In de toelichting op het vonnis wordt de brandstichting “een van ergste misdaden jegens buitenlanders uit de naoorlogse geschiedenis' genoemd.

Naar Steffens vonnissen was, na een langdurig en soms chaotisch proces, in Duitsland en Turkije met spanning uitgekeken. De brandaanslag in Solingen kwam immers tweeëneenhalf jaar geleden als een gruwelijke climax na een lange reeks rechtsradicale excessen tegen buitenlanders in Duitsland die plaatsnamen als Hoyerswerda, Hünxe, Rostock en Mölln al eerder internationale bekendheid hadden gegeven.

De vijf Turkse vrouwen en meisjes die pinksterzaterdag 1993 om het leven kwamen waren respectievelijk 27, 18, 12, 9 en 4 jaar oud. Hun dood leidde tot woedende protesten en demonstraties van grote groepen Turken, die klaagden over onvoldoende veiligheid in Duitsland en laks optreden van de politie en de justitie. De Turkse gemeenschap in Duitsland (bijna twee miljoen mensen) en de regering in Ankara zag in “Solingen” een bewijs dat Turken in Duitsland als tweede-rangsburgers worden gezien en behandeld. Voor extra woede zorgde destijds kanselier Helmut Kohl die weigerde aan een openbare herdenking van de slachtoffers deel te nemen.