Gebakken chocola

Je hebt witte bonen en bruine bonen. Rode bonen, blauwe bonen en cacaobonen. Die zijn ook bruin en ze smaken een klein beetje naar chocola maar ook nog naar andere dingen. De kunst is om alleen die chocoladesmaak over te houden. Dat hebben de chocoladefabrieken aardig onder de knie want de winkels liggen vol met lekkere chocola. Chocola is in de mode en altijd in de mode geweest.

Chocolade kun je ook bakken. Je zet een pannetje water op het gas. Daarin weer een ander (leeg) pannetje en daar doe je 50 gram melkchocola aan brokjes en 50 gram boter in. Als het water heet wordt smelt de chocola en ook de boter. Je roert ze door elkaar en draait het gas uit.

Van twee eieren moet je de dooiers van het wit scheiden. De leukste manier om dat te doen is om het doormidden gebroken ei leeg te gieten in je hand en het half doorzichtige wit tussen je vingers door te laten lopen. Opvangen in kopje of kom.

De dooier blijft netjes in de palm van je hand liggen. Twee dooiers gaan bij de gesmolten chocola en ook nog drie afgestreken theelepels cacaopoeder. Het overgebleven wit van de eieren loskloppen en er drie afgestreken theelepels suiker bij doen. Opnieuw kloppen, zo stijf mogelijk, en om te beginnen éénderde daarvan door de gesmolten chocola roeren. Als dat egaal is vermengd hetzelfde doen met de rest. Die smeuïge massa giet je in een bakvorm en zet hem drie kwartier in de voorverwarmde oven (stand 6).

Wat er dan uitkomt is gebakken chocola. Lijkt behoorlijk op chocoladecake. Smaakt zelfs opvallend naar chocoladecake. Zou het misschien..?

    • Philip Mechanicus