Ex-vice-president Ecuador wil asiel

SAN JOSE, 13 OKT. De voormalige vice-president van Ecuador, Alberto Dahik, heeft politiek asiel aangevraagd in Costa Rica. Dahik was woensdag afgetreden nadat het Hoogerechtshof een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd wegens verduistering van staatsfondsen. De plaatsvervangend minister van buitenlandse zaken van Costa Rica, Rodrigo Carreras, zei dat het “zeer goed mogelijk is dat Dahik politiek asiel verleend zal worden, gezien de omstandigheden waarin hij Ecuador verliet”. “Ik vrees voor mijn leven”, zei Dahik bij aankomst in Costa Rica. Hij noemde zichzelf “het slachtoffer van politieke vervolging” en waarschuwde tegen een “samenzwering die tot doel heeft de institutionele crisis in Ecuador te verergeren”. Dahik (42) wordt er van beschuldigd meer dan 776.000 gulden aan overheidsgelden op zijn eigen bankrekeningen en die van twee naaste medewerkers te hebben gestort. Zijn tegenstanders menen ook dat Dahik heeft geprobeerd rechters en parlementariërs om te kopen. Dahik beweert daarentegen dat de oppositie hem wilde afzetten omdat hij optrad tegen de corruptie in Ecuador. (AP, Reuter)